Snižen kreditni rejting Sosijete ženeral i Kredi agrikol

Bez autora
Sep 14 2011

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis danas je snizila za jedan stepen rejting francuskih banaka Sosijete ženeral (Societe Generale) i Kredi agrikol (Credit Agricole) zbog povećane zabrinutosti o njihovoj mogućoj izloženosti dugovima Grčke. Ovaj potez se očekivao pošto je agencija već upozorila banke da razmatra ovaj potez.Mudis je smanjio rejting banke Sosijete ženeral na Aa3 za jedan stepen i Kredi agrikol takođe za jedan stepen na Aa1, ali je takođe upozorio najveću francusku banku BNP Paribas da bi mogla da smanji i njen sadašnji rejting od Aa2 za jedan stepen.

Snižen kreditni rejting Sosijete ženeral i Kredi agrikolAgencija za ocenu kreditnog rejtinga Mudis danas je snizila za jedan stepen rejting francuskih banaka Sosijete ženeral (Societe Generale) i Kredi agrikol (Credit Agricole) zbog povećane zabrinutosti o njihovoj mogućoj izloženosti dugovima Grčke.

Ovaj potez se očekivao pošto je agencija već upozorila banke da razmatra ovaj potez.

Mudis je smanjio rejting banke Sosijete ženeral na Aa3 za jedan stepen i Kredi agrikol takođe za jedan stepen na Aa1, ali je takođe upozorio najveću francusku banku BNP Paribas da bi mogla da smanji i njen sadašnji rejting od Aa2 za jedan stepen.

Ovaj potez Mudisa dešava u trenutku kada Evropa pokušava da se nosi sa grčkom dužničkom krizom, i kad rastu strahovanja da Grčka neće biti u stanju da otplati svoje dugove.

Francuski ministar za evropska pitanja Žan Leoneti naglasio je danas da francuske banke "nisu u opasnosti"" posle smanjenja kreditnog rejtinga za jedan stepen agencije Mudis.

"Francuske banke nisu u opasnosti... One imaju dovoljno rezervi da se suoče sa grčkim dugom, ako bude potrebno", rekao je ministar francuskoj televiziji Frans 2.

Smatra se da su francuske banke vrlo izložene krizi dugova u evro zoni i na udaru su na berzama pošto investitori strahuju da će one biti pogođene ako Grčka proglasi moratorijum na otplatu duga.

"Neće biti ni bankrotstva Grčke ni izlaska Grčke iz zone evra", rekao je Leoneti. On je istakao da bi u slučaju da napuste evro Grci izgubili 30 odsto svoje kupovne moći, a evrozona bila bi na meti špekulanata koji bi mogli sutra da napadnu Španiju, zatim Italiju ili Portugal.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik