Švajcarska “odaje“ bankarske tajne

Bez autora
Sep 22 2011

Vlasti Nemačka i Švajcarska potpisale su sporazum koji treba da reši dugogodišnji spor oko utaje poreza. Dogovor, do kog su pregovarači došli prošlog meseca, podrazumeva da će švajcarske banke unapred plaćati garancije od dve milijarde franaka (skoro 2,3 milijarde dolara).Sporazum će dozvoliti Nemcima sa neprijavljenom imovinom u Švajcarskoj da izbegnu kaznu jednoročnom uplatom i podrazumevaće uvođenje proporcionalnog poreza na kapitalni dobitak na vlasništvo nemačkih stanovnika u Švajcarskoj u budućnosti.

Švajcarska “odaje“ bankarske tajneVlasti Nemačka i Švajcarska potpisale su sporazum koji treba da reši dugogodišnji spor oko utaje poreza.

Dogovor, do kog su pregovarači došli prošlog meseca, podrazumeva da će švajcarske banke unapred plaćati garancije od dve milijarde franaka (skoro 2,3 milijarde dolara).

Sporazum će dozvoliti Nemcima sa neprijavljenom imovinom u Švajcarskoj da izbegnu kaznu jednoročnom uplatom i podrazumevaće uvođenje proporcionalnog poreza na kapitalni dobitak na vlasništvo nemačkih stanovnika u Švajcarskoj u budućnosti.

Potrebno je da parlament u Berlinu odobri sporazum, pošto su ga potpisali nemački ministar finansija Volfgang Šojble i njegova švajcarska koleginica Evelin Vidmer-Šlumf.

Sporazum bi, međutim, mogao naići na otpor gornjeg doma nemačkog parlamenta, u kom vlada nema većinu, poošto je opoziciona Socijal-demokratska partija kritikovala je dogovor.

U Švajcarskoj je od 1934. na snazi zakon koji direktno obavezuje bankara na tajnu. Bankama koje se toga ne pridržavaju prete visoke kazne, a menadžerima zatvor.

Jedini uslov za otkrivanje bankarske tajne, po tom zakonu, je sumnja u korupciju ili pranje novca. Na promenu uslova za pristup bankarskoj tajni Švajcarsku je primorala kriza.

To je isprovociralo masovno povlačenje kapitala bogataša iz UBS. Mnogi biznismeni svoja sredstva čuvaju u Švajcarskoj koja važi za jednu od najsigurnijih zemalja kad je u pitanju čuvanje bankarske tajne. Švajcarske banke, a posebno UBS, poslednjih godina su međutim osumnjičene za potpomaganje poreskih utajivača.

I Rusija traži utajeni porez

Vlasti Rusije žele pristup podacima o računima svojih građana u bankama u Švajcarskoj i planiraju da do kraja nedelje sa tom državom potpišu sporazum u nadi da će u kasu u Moskvi vratiti utajene poreze.

Ministar finansija Aleksej Kudrin je ranije ovog meseca rekao da će vlada biti prinuđena da poveća poreze posle predsedničkih izbora 2012, ukoliko ne odustane od predizbornih obećanja, a Kremlj je na to predložio da bude poboljšana naplata poreza radi povećanja prihoda.

Predsednik Dmitrij Medvedev je pre dve godine za vreme posete Švajcarskoj rekao da bi Rusija mogla da dobija informaciju o ličnim bankarskim računima pojedinih svojih građana.

"Ovakvu proceduru su već sprovele SAD i Francuska prema svojim građanima. Mi ćemo na zahtev takođe dobijati informaciju o računima i poreskim utajivačima, ukoliko u Rusiji budu pokrenute procedure o potraživanju poreza i pranja novca", rekao je Kudrin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik