Udružili se Nokia i Yahoo

Bez autora
May 25 2010

Finski proizvođač mobilnih telefona „Nokia” i američki internet pretraživač „Jahu” (Yahoo) sklopili su sporazum o saradnji u oblasti internet usluga, koji uključuje mape i elektronsku poštu. Dve kompanije na taj način nameravaju da se efikasnije bore sa novim konkurentima na bežičnom telekomunikacijskom tržištu.Uloga mobilnih usluga i softvera se znatno povećala od kada su „Epl” (Apple) i „Gugl” (Google) stupili na to tržište i „prisilili” proizvođače mobilnih telefona, kao što su „Samsung” i „Nokia” da prošire svoju ponudu.

Udružili se Nokia i YahooFinski proizvođač mobilnih telefona „Nokia” i američki internet pretraživač „Jahu” (Yahoo) sklopili su sporazum o saradnji u oblasti internet usluga, koji uključuje mape i elektronsku poštu.

Dve kompanije na taj način nameravaju da se efikasnije bore sa novim konkurentima na bežičnom telekomunikacijskom tržištu.

Uloga mobilnih usluga i softvera se znatno povećala od kada su „Epl” (Apple) i „Gugl” (Google) stupili na to tržište i „prisilili” proizvođače mobilnih telefona, kao što su „Samsung” i „Nokia” da prošire svoju ponudu.

„Nokia” je tokom nekoliko godina uložila više od 10 milijardi dolara (8,09 milijardi evra), da bi postigla konkurentnost u novoj oblasti. Za sada je njihova ponuda internet usluga, koje idu od preuzimanja muzike do i-mejla, uspela da privuče malo korisnika koji plaćaju.

„To je dublja saradnja nego što su mnogi očekivali”, tvrdi analitičar firme „MKM Partners” Tero Kuitinen. „Može da pomogne da se prošire usluge ´Nokie´ u oblasti elektronske pošte i govornih usluga na tržištima u razvoju, na kojima ima dobru prođu.”

Prema novom sporazumu, „Jahu” će postati ekskluzivni davalac i-mejl usluga „Nokiji”, a „Nokia” će jedina obezbeđivati mape i navigaciju za „Jahu”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik