Uvođenje evropske bankarske takse

Bez autora
Jun 13 2010

Lideri Evropske unije nameravaju da sledeće nedelje podrže uvođenje takse za evropske banke kako bi i one dale doprinos izlasku iz sadašnje finansijske krize.Evropske zemlje predlažu da se u budućnosti takva taksa uvede na međunarodnom nivou i za takvu inicijativu će se založiti na narednom skupu zemalja članica G20 koji se krajem juna održava u Torontu. Već sada je, međutim, izvesno da na svetskom nivou ne postoji konsenzus o tom pitanju što se pokazalo i na nedavnom ministarskom sastanku G20 u Južnoj Koreji.

Uvođenje evropske bankarske takseLideri Evropske unije nameravaju da sledeće nedelje podrže uvođenje takse za evropske banke kako bi i one dale doprinos izlasku iz sadašnje finansijske krize, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Frans pres imao uvid.

Kako se navodi u tom nacrtu, evropske zemlje predlažu da se u budućnosti takva taksa uvede na međunarodnom nivou i za takvu inicijativu će se založiti na narednom skupu zemalja članica G20 koji se krajem juna održava u Torontu.

Već sada je, međutim, izvesno da na svetskom nivou ne postoji konsenzus o tom pitanju što se pokazalo i na nedavnom ministarskom sastanku G20 u Južnoj Koreji. Tada su se tom predlogu usprotivile između ostalih Kanada, Brazil, Indija i Australija. U takvim uslovima, Evropa je kako je nagovešteno, spremna da sama uvede bankarske takse.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik