Alternativna goriva u proizvodnji cementa

Bez autora
May 04 2010

Ministarstvo životne sredine Srbije i Udruženje cementne industrije potpisali su Memorandum o korišćenju alternativnih goriva u proizvodnji cementa. Cementna industrija je do sada koristila kao alternativni izvor energije automobilske gume, a sporazumom se stvara mogućnost da koristi i komunalni otpad i otpadna ulja. To znači da ćemo dopustiti cementnoj industriji da, kada se urade procene uticaja na životnu sredinu, spaljuje svaku vrstu otpada koja predstavlja opterećenje za životnu sredinu, a dobar je energent za tu industriju. To se radi svuda u svetu i Srbija je među poslednjim zemljama koja ne koristi tu mogućnost. Razlog za to je jer nikada nije došlo do ozbiljnih institucionalnih razgovora između Ministarstva životne sredina i cementne industrije. Na ovaj način Srbija će se osloboditi mnogih otpada u prirodi, a smanjiće se i emisija gasova staklene bašte.

Alternativna goriva u proizvodnji cementaMinistar životne sredine Oliver Dulić potpisao sa Udruženjem cementne industrije Memorandum o korišćenju alternativnih goriva u proizvodnji cementa.

Na ovaj način Srbija će se osloboditi mnogih otpada, istakao ministar.

Ministarstvo životne sredine Srbije i Udruženje cementne industrije potpisali su Memorandum o korišćenju alternativnih goriva u proizvodnji cementa.

Ministar Oliver Dulić izjavio je nakon potpisivanja memoranduma da je cementna industrija do sada koristila kao alternativni izvor energije automobilske gume, a da se sporazumom stvara mogućnost da koristi i komunalni otpad i otpadna ulja.

"To znači da ćemo dopustiti cementnoj industriji da, kada se urade procene uticaja na životnu sredinu, spaljuje svaku vrstu otpada koja predstavlja opterećenje za životnu sredinu, a dobar je energent za tu industriju", rekao je Dulić.

Dulić je rekao da se to radi svuda u svetu i da je Srbija među poslednjim zemljama koja ne koristi tu mogućnost.

"Razlog za to je jer nikada nije došlo do ozbiljnih institucionalnih razgovora između Ministarstva životne sredina i cementne industrije", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, na ovaj način Srbija će se osloboditi mnogih otpada u prirodi, a smanjiće se i emisija gasova staklene bašte.

Kako je rečeno, potpisnici memoranduma će u narednih nekoliko dana formirati radnu grupu, a jedna od aktivnosti biće i pribavljanje intregralnih dozvola za cementnu industriju.

To znači da će biti uspostavljen sistem upravljanja otpadom koji podrazumeva njegovo skupljanje, transport, privremeno skladištenje i tretman.

Generalni direktor "Lafarge" beočinske fabrike cementa, Kostin Bork, izjavio je da je upotreba u cementnoj industriji idealan način da se smanji količina otpada u Srbiji, jer zbog sagorevanja na visokim temperaturama nema negativnog uticaja na životnu sredinu.

Prethodni Memorandum potpisan je u decembru 2008. godine, a cilj je bila priprema i ispitivanje mogućnosti korišćenja pojedinih tokova otpada kao alternativnih goriva i sirovina u cementnoj industriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik