Nivo odobrenih kredita privredi i stanovništvu opada već drugu godinu za redom, a jedino što u proteklih nekoliko meseci raste jeste suma odobrenih gotovinskih kredita, i to za oko tri milijarde dinara. Međutim, sve više banaka takve pozajmice uslovljava obaveznim osiguranjem, za slučaj da klijent izgubi posao. Ukoliko želite novu pozajmicu, u slučaju da izgubite posao, moraćete da osigurate kredit. Nesiguran posao i male zarade unele su dodatnu neizvesnost u otplati kredita, pa su banke uvele dodatnu obavezu - stotinak dinara mesečno u tu svrhu. Visina kamata nikada nije određivala tražnju za kreditima, već sigurnost radnih mesta. To su shvatile i banke i klijenti. Predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić kaže da gotovo svi klijenti, koji su u poslednjih šest meseci uzeli te vrste kredita, u banku dolaze sa takvom polisom osiguranja u džepu.
U strahu da će klijenti izgubiti posao, sve više banaka kredite uslovljava obaveznim osiguranjem. Osiguravajuće kuće već isplaćuju prve premije - do godinu dana - osiguranicima koji su ostali bez posla. Taj broj raste po nekoliko procenata mesečno.
Nivo odobrenih kredita privredi i stanovništvu opada već drugu godinu za redom, a jedino što u proteklih nekoliko meseci raste jeste suma odobrenih gotovinskih kredita, i to za oko tri milijarde dinara. Međutim, sve više banaka takve pozajmice uslovljava obaveznim osiguranjem, za slučaj da klijent izgubi posao.
Ukoliko želite novu pozajmicu, u slučaju da izgubite posao, moraćete da osigurate kredit. Nesiguran posao i male zarade unele su dodatnu neizvesnost u otplati kredita, pa su banke uvele dodatnu obavezu - stotinak dinara mesečno u tu svrhu.
"Mene je interesovao gotovinski kredit i do pre pet godina nisam imao problema kada sam podizao takav kredit, dovoljno je bilo da donesem menicu. Sada traže da potpišem ugovor gde se traži osiguranje i u protivnom, ako ne potpišete takav ugovor, vi ne možete dobiti kredit", priča preduzetnik Nebojša Rašković.
Visina kamata nikada nije određivala tražnju za kreditima, već sigurnost radnih mesta. To su shvatile i banke i klijenti.
Predsednik Izvršnog odbora "Erste banke" Slavko Carić kaže da gotovo svi klijenti, koji su u poslednjih šest meseci uzeli te vrste kredita, u banku dolaze sa takvom polisom osiguranja u džepu.
"Ja mislim da je to vrlo odgovorno i pametno uraditi, jer se time obezbeđuje da, ukoliko bude bilo kakvih problema sa zaposlenjem, nećemo imati i probleme sa kreditom", kaže Carić.
Osiguravajuće kuće već isplaćuju prve premije - do godinu dana - osiguranicima koji su ostali bez posla. Taj broj raste po nekoliko procenata mesečno.
"Dvadesetak ljudi mesečno isplaćujemo do sada ljudima koji su izgubili posao u prethodnom periodu, to je u zadnjih par meseci. Naravno, kako su mere države očekivane, mi isto očekujemo da će biti sve veći broj otkaza i sve veći broj štete", kaže Branko Novaković iz "Delta đenerali" osiguranja.
Banke se već dve godine ne zadužuju u inostranstvu radi kredita koje potom plasiraju na domaćem tržištu. Tražnju za kreditima zadovoljavaju iz domaćih izvora i tekućeg priliva na već odobrene pozajmice.
Onaj trenutak kada se suma kredita privredi i stanovništvu ponovo poveća biće znak da smo izašli iz ekonomske krize.