Da li će "Nutela" ostati ista?

Bez autora
Feb 18 2025

Frančesko Rivela, dugogodišnji bliski saradnik Majkla Ferera i hemičar koji je značajno doprineo tome da Nutela postane globalna ikona, preminuo je u 97. godini.

Bio je jedan od glavnih saradnika Majkla Ferera, vlasnika italijanske fabrike, a glavno pitanje koje muči mnoge ljubitelj ove poslastice, da li će Fererovi naslednici biti sposobni da sačuvaju ovaj brend. A, ovako je sve počelo.

Odakle je potekla ideja za takav slatkiš?

Priča počinje 1806. godine u Torinu, u Italiji, u momentu kada Napoleon teži da onemogući trgovinu sa Britanijom u nameri da osvoji rat. Nastale su blokade koje su dovele do toga da čokolada vredi čitavo bogatstvo. Nestašica kakaa primorala je proizvođače čokolade u ovoj oblasti da eksperimentišu sa novim ukusima.

Snalažljivi proizvođač čokolade u Torinu počeo je da eksperimentiše sa lokalnim lešnicima kako bi što više razvukao zalihe čokolade. Novonastali krem dobio je ime po liku iz Torina – Commedia dell’Arte: Gianduja. Budući da je lešnika u ovoj oblasti bilo napretek, oni su bili jeftiniji od kakaa, što je čokoladu „gianduja“ učinilo pristupačnijom za konzumiranje.

Ponovni rast cene čokolade

Tokom Drugog svetskog rata cena čokolade je ponovo drastično porasla. Iz tog razloga je 1946. italijanski poslastičar iz Alba u Pijemontu po imenu Pietro Ferrero, osnivač italijanske kompanije za proizvodnju slatkiša "Ferrero", odlučio da odgovori na ovaj izazov, još jednom se okrenuvši magičnom kremu od lešnika.

"Ferrero" je predstavio novu verziju nazvanu „Supercrema Gianduja.“ Krem se odomaćio u svim kućama širom Italije. Mazali su ga na tost, kroasane, mešali sa sladoledom ili ga jeli direktno iz tegle kašičicama. Školarci su trčali sa prepečenim tostom u nadi da će od trgovaca dobiti besplatnu užinu.

Fererrov sin, 1963. godine, Majkl, 1963. godine oživeo je Superkrem. Kako bi ga izreklamirao u celoj Evropi proizvod je preimenovan u "Nutel" Bila je to 1964. kada je prva tegla Nutele napustila fabriku u Albi 20. aprila 1964. Proizvod je postigao instant uspeh, piše portal "Moja čokolada".

Danas su glavni sastojci "Nutele" lešnici, palmino ulje, šećer, kakao i obrano mleko. Kada je francuski senator Daudigny 2012. godine predložio je povećanje poreza na palmino ulje. Palmino ulje je sa 20 posto jedan od glavnih sastojaka "Nutele", a porez je u medijima nazvan "porezom na Nutelu".

Nekoliko zanimljivosti

  1. "Nutela" je u Ameriku stigla 1983. godine. Od tada je stekla kultni status – preukusni krem ima čak i svoj Svetski dan "Nutele", koji se obeležava 5. februara.
  2. "Ferrero" svake godine kupuje oko četvrtinu svetske zalihe lešnika.To je više od 100.000 tona.
  3. U svakoj tegli "Nutele" od 400 grama nalazi se tačno 52 lešnika.
  4. Italijani su do te mere ponosni na ovaj proizvod da su je stavili na poštansku markicu.
  5. U Francuskoj je 2015. sud zabranio roditeljima jedne devojčice da joj daju ime "Nutela" uz obrazloženje da sa takvim imenom lako može postati predmet podsmevanja i omalovažavanja.
  6. Jedan dizajner otišao je korak dalje osmislivši bravu kojom se može zaključati tegla "Nutele". Ideja se pokazala toliko popularnom da je izumitelj počeo da ih prodaje preko interneta

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik