Frančesko Rivela, dugogodišnji bliski saradnik Majkla Ferera i hemičar koji je značajno doprineo tome da Nutela postane globalna ikona, preminuo je u 97. godini.
Bio je jedan od glavnih saradnika Majkla Ferera, vlasnika italijanske fabrike, a glavno pitanje koje muči mnoge ljubitelj ove poslastice, da li će Fererovi naslednici biti sposobni da sačuvaju ovaj brend. A, ovako je sve počelo.
Odakle je potekla ideja za takav slatkiš?
Priča počinje 1806. godine u Torinu, u Italiji, u momentu kada Napoleon teži da onemogući trgovinu sa Britanijom u nameri da osvoji rat. Nastale su blokade koje su dovele do toga da čokolada vredi čitavo bogatstvo. Nestašica kakaa primorala je proizvođače čokolade u ovoj oblasti da eksperimentišu sa novim ukusima.
Snalažljivi proizvođač čokolade u Torinu počeo je da eksperimentiše sa lokalnim lešnicima kako bi što više razvukao zalihe čokolade. Novonastali krem dobio je ime po liku iz Torina – Commedia dell’Arte: Gianduja. Budući da je lešnika u ovoj oblasti bilo napretek, oni su bili jeftiniji od kakaa, što je čokoladu „gianduja“ učinilo pristupačnijom za konzumiranje.
Ponovni rast cene čokolade
Tokom Drugog svetskog rata cena čokolade je ponovo drastično porasla. Iz tog razloga je 1946. italijanski poslastičar iz Alba u Pijemontu po imenu Pietro Ferrero, osnivač italijanske kompanije za proizvodnju slatkiša "Ferrero", odlučio da odgovori na ovaj izazov, još jednom se okrenuvši magičnom kremu od lešnika.
"Ferrero" je predstavio novu verziju nazvanu „Supercrema Gianduja.“ Krem se odomaćio u svim kućama širom Italije. Mazali su ga na tost, kroasane, mešali sa sladoledom ili ga jeli direktno iz tegle kašičicama. Školarci su trčali sa prepečenim tostom u nadi da će od trgovaca dobiti besplatnu užinu.
Fererrov sin, 1963. godine, Majkl, 1963. godine oživeo je Superkrem. Kako bi ga izreklamirao u celoj Evropi proizvod je preimenovan u "Nutel" Bila je to 1964. kada je prva tegla Nutele napustila fabriku u Albi 20. aprila 1964. Proizvod je postigao instant uspeh, piše portal "Moja čokolada".Danas su glavni sastojci "Nutele" lešnici, palmino ulje, šećer, kakao i obrano mleko. Kada je francuski senator Daudigny 2012. godine predložio je povećanje poreza na palmino ulje. Palmino ulje je sa 20 posto jedan od glavnih sastojaka "Nutele", a porez je u medijima nazvan "porezom na Nutelu".
Nekoliko zanimljivosti