Dodatni posao povećava iznos na čeku

Bez autora
Jun 08 2010

Penzioneri, razume se, koji imaju snage, volje i mogućnosti, ali i sreće da se i pod stare dane zaposle ili samostalno obavljaju neku delatnost za koju poslodavac hoće da im uplaćuje osiguranje, ne treba da brinu da će zbog toga ostati bez unapred dobijene penzije ili da će im zbog toga – biti umanjena. Naprotiv. Iznos na čeku će im, u najgorem slučaju, i posle tog dodatnog posla ostati isti, ali da bi nastavili redovno da primaju penzije neophodno je da po prestanku rada podnesu zahtev za određivanjem novog iznosa na čeku. Iako je teško, kako potvrđuju u Fondu PIO, reći za koliko bi iznos na čeku mogao biti veći posle dodatnog posla, postojeći zakon propisuje da će se zatečeni nominalni iznos prinadležnosti korigovati naknadno ostvarenim stažom osiguranja, kao i pripadajućim naknadama i zaradama za koje su im plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dodatni posao povećava iznos na čekuPenzioneri, razume se, koji imaju snage, volje i mogućnosti, ali i sreće da se i pod stare dane zaposle ili samostalno obavljaju neku delatnost za koju poslodavac hoće da im uplaćuje osiguranje, ne treba da brinu da će zbog toga ostati bez unapred dobijene penzije ili da će im zbog toga – biti umanjena.

Naprotiv. Iznos na čeku će im, u najgorem slučaju, i posle tog dodatnog posla ostati isti, ali da bi nastavili redovno da primaju penzije neophodno je da po prestanku rada podnesu zahtev za određivanjem novog iznosa na čeku.

Iako je teško, kako potvrđuju u Fondu PIO, reći za koliko bi iznos na čeku mogao biti veći posle dodatnog posla, postojeći zakon propisuje da će se zatečeni nominalni iznos prinadležnosti korigovati naknadno ostvarenim stažom osiguranja, kao i pripadajućim naknadama i zaradama za koje su im plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U Fondu ističu da nije propisano da penzioner, koji je otišao u starosnu penziju, ima samo jednom pravo da podnese zahtev za preračun penzije, pa ja najjednostavnije da ga priloži kada odluči da sasvim prestane da radi. Uslov je da je penzioner radio najmanje godinu i da su za taj period doprinosi redovno bili uplaćivani.

Oni koji na ovaj način ostvaruju dodatni prihod često su u nedoumici da li mogu da podnesu zahtev za preračun penzije bez odjave posla, s obzirom na to da je ovaj postupak ponovne prijave poprilično skup i administrativno komplikovan.

Aktuelni zakon, pojašnjavaju u Fondu, ipak, nalaže da se ponovno određivanje penzije može realizovati tek po prestanku osiguranja, što znači da na listingu matične evidencije mora biti registrovana odjava osiguranika.

Za penzionere koji nađu ili nastave stari posao je najvažnije da im se s novim rešenjem neće umanjiti penzija utvrđena prvobitnim rešenjem o penzionisanju. Fond prilikom obračuna vodi računa o stečenim pravima svih penzionera koja su im kao takva zagarantovana.

Jedino što mora da se uradi pre novog obračuna penzije je da se utvrdi da li penzioner ima trajno ili privremeno rešenje o penzionisanju. Jer, ako je reč o privremenom ono prvo mora da se dovede do konačnog na osnovu neophodnih podataka o stažu, zaradama, nakon čega se odlučuju o zahtevu za ponovno određivanje penzija.

U slučaju da iznos penzije posle novog posla bude nepovoljniji od onog koji je utvrđen konačnim rešenjem, što se retko događa, nadležni su dužni da mu to predoče tako što će penzionera savetovati da odustane od posla jer bi mu to umanjilo postojeći iznos na čeku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik