Dvaput mere jednom daju

Bez autora
Apr 15 2010

Za 15 dana, otkako su krenuli novi subvencionisani dinarski gotovinski i potrošački krediti građana, tek 13 banaka uključilo se u ovaj program. Tako je u Intezi, Komercijalnoj, Sosijete ženeral, Eurobanci EFG, Privrednoj banci Beograd i Poštanskoj štedionici podneto više od 3.000 zahteva, a od toga 95 odsto se odnosi na gotovinske pozajmice. Od četvrtka se uključila i Kredi agrikol banka. Ostale banke zasad se samo pripremaju. Banke su veoma oprezne, jer raste broj nenaplativih kredita. Tako da svaka banka vaga šta je za nju dobro. Građani su zasad bolje platiše od preduzeća, ali zbog opšte krize bankari ne žele da rizikuju prilikom odobravanja svih kredita generalno. Kada je u pitanju limitiranje starosne granice na 65 odnosno 70 godina, banke su to uradile jer su penzije male. Ali, ako ima građana iz ove starosne grupe sa dobrim primanjima, banke bi trebalo da im izađu u susret.

Dvaput mere jednom dajuZa 15 dana, otkako su krenuli novi subvencionisani dinarski gotovinski i potrošački krediti građana, tek 13 banaka uključilo se u ovaj program.

Tako je u Intezi, Komercijalnoj, Sosijete ženeral, Eurobanci EFG, Privrednoj banci Beograd i Poštanskoj štedionici podneto više od 3.000 zahteva, a od toga 95 odsto se odnosi na gotovinske pozajmice. Od četvrtka se uključila i Kredi agrikol banka. Ostale banke zasad se samo pripremaju.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da nije važno koliko će se banaka uključiti, već koliko će biti kredita odobreno.

- Banke su veoma oprezne, jer raste broj nenaplativih kredita - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

- Tako da svaka banka vaga šta je za nju dobro. Građani su zasad bolje platiše od preduzeća, ali zbog opšte krize bankari ne žele da rizikuju prilikom odobravanja svih kredita generalno. Kada je u pitanju limitiranje starosne granice na 65 odnosno 70 godina, banke su to uradile jer su penzije male. Ali, ako ima građana iz ove starosne grupe sa dobrim primanjima, banke bi trebalo da im izađu u susret.

Ponuda

Od sledeće nedelje novom programu subvencionisanog kreditiranja građana priključiće se još dve velike banke: Hipo Alpe-Adrija i Rajfajzen banka. U programu koji je pokrenut lane, a u koji su uključeni i stanovništvo i privreda, učestvuju 30 banaka i četiri lizing kuće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik