Grčke investicije u Srbiji preko dve milijarde evra

Bez autora
Jun 01 2010

Grčke kompanije investirale su više od dve milijarde evra u Srbiju, a više od polovine tog iznosa uloženo je u nove objekte i pogone. Najveću investiciju realizovala je Nacionalna banka Grčke koja je 2006. godine za 425 miliona evra kupila Vojvođansku banku. Grčki investitori su u Srbiji prisutni i u oblasti trgovine, turizma, industrije hrane i pića, prerade nafte, telekomunikacija i industrije cementa i građevinarstva. Kompanija OTE vlasnik je 20 odsto kapitala Telekoma Srbije, na sprskom tržištu posluju trgovinski lanci Veropulos i Elektroniki Antinon, lanac hotela Grik hotel (Greek hotel) vlasnik je beogradskog Metropola, a kompanija Lampsa vlasnik je Hajata i Ekscelsiora. U prva četiri meseca 2010. godine izvoz u Grčku povećan je za 65 odsto, na 53,5 miliona dokara, dok je uvoz bio za četiri odsto manji nego u istom periodu prošle godine i iznosi 66,1 milion dolara...

Grčke investicije u Srbiji preko dve milijarde evraGrčke kompanije investirale su više od dve milijarde evra u Srbiju, a više od polovine tog iznosa uloženo je u nove objekte i pogone, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

- Najveću investiciju realizovala je Nacionalna banka Grčke koja je 2006. godine za 425 miliona evra kupila Vojvođansku banku. Grčki investitori su u Srbiji prisutni i u oblasti trgovine, turizma, industrije hrane i pića, prerade nafte, telekomunikacija i industrije cementa i građevinarstva - navodi se u saopštenju.

Kompanija OTE vlasnik je 20 odsto kapitala Telekoma Srbije, na sprskom tržištu posluju trgovinski lanci Veropulos i Elektroniki Antinon, lanac hotela Grik hotel (Greek hotel) vlasnik je beogradskog Metropola, a kompanija Lampsa vlasnik je Hajata i Ekscelsiora.

Kako navodi PKS, prva četiri meseca 2010. godine izvoz u Grčku povećan je za 65 odsto, na 53,5 miliona dokara, dok je uvoz bio za četiri odsto manji nego u istom periodu prošle godine i iznosi 66,1 milion dolara.

Najviše su se izvozili šećer, proizvodi od šećera i med, gvožđe i čelik, plastika, hartija, karton i proizvodi od celuloze, a u prva četiri meseca iz Grčke su se najviše uvozili povrće i voće, gvožđe i čelik, kao i proizvodi za bojenje i štavljenje.

Predsednik Srbije Boris Tadić započeće danas trodnevnu posetu Grčkoj tokom koje će razgovarati sa zvaničnicima kao i sa privrednicima na poslovnom savetu dve zemlje.

U okviru posete biće održan i Grčko-srpski poslovni forum na kojem će Tadić razgovarati sa grčkim i srpskim privrednicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik