Hiljadu puta veći kapacitet diska

Bez autora
May 11 2010

Ultrabrzi razvoj informacionih tehnologija je konstanta već više od trideset godina. Gustina pakovanja tranzistora na čipovima udvostručava se svake dve godine, odnosno razvija se geometrijskom progresijom, što je i iskazano u Murovom zakonu. Tako se brzina procesora udvostručuje svakih 18 meseci, a isti je trend uočen i sa povećanjem kapaciteta memorije. Standardi za brzinu mrežnih tehnologija se uvećavaju deset puta svakih pet godina, a kapacitet diskova je od 1995. godine povećan oko hiljadu puta. Slična se zakonitost uočava kod povećanja gustine broja piksela i na ostalim tehnologijama koje korespondiraju sa razvojem informacionih tehnologija. Međutim, iako su kapaciteti diskova dramatično porasli, brzina upisa i čitanja sa diskova ni izbliza ne prati ovaj trend razvoja, pa se može reći da su diskovi sa ovog stanovišta dostigli zasićenje u razvoju...

Hiljadu puta veći kapacitet diskaUltrabrzi razvoj informacionih tehnologija je konstanta već više od trideset godina.

Gustina pakovanja tranzistora na čipovima udvostručava se svake dve godine, odnosno razvija se geometrijskom progresijom, što je i iskazano u Murovom zakonu. Tako se brzina procesora udvostručuje svakih 18 meseci, a isti je trend uočen i sa povećanjem kapaciteta memorije.

Standardi za brzinu mrežnih tehnologija se uvećavaju deset puta svakih pet godina, a kapacitet diskova je od 1995. godine povećan oko hiljadu puta. Slična se zakonitost uočava kod povećanja gustine broja piksela i na ostalim tehnologijama koje korespondiraju sa razvojem informacionih tehnologija.

Međutim, iako su kapaciteti diskova dramatično porasli, brzina upisa i čitanja sa diskova ni izbliza ne prati ovaj trend razvoja, pa se može reći da su diskovi sa ovog stanovišta dostigli zasićenje u razvoju. Naravno, ovaj nedostatak se ne može osetiti kod korisnika personalnih računara jer već postoje druge tehnike koje ublažavaju ovaj nedostatak.

Međutim, ako se radi o jednoj banci, telekom operateru ili nekoj kompaniji gde broj transakcija, odnosno upisa i čitanja sa diskova daleko prevazilazi performanse pojedinačnih diskova koji su u stanju da obrade svega oko 200 operacija upisa i čitanja u sekundi, taj se problem danas rešava takozvanom paralelizacijom. Naime, da bi se povećala brzina upisa i čitanja, umesto jednog diska, takvi sistemi koriste grupe koje se sastoje od stotine diskova, tako da se jedna informacija u segmentima upisuje istovremeno na svim diskovima, a i čitanje se radi na isti način tako što se čitaju delovi tih informacija i sastavljaju u jedinstvenu informaciju. Ovi sistemi su danas poznati pod imenom sistemi za skladištenje podataka. Cena ovakvih sistema je znatna i učestvuje u visokom procentu u investicionim troškovima u Data centru, a takođe se izdvajaju znatna sredstva za održavanje tih sistema, za potreban prostor u Data centru, kao i troškovi energije i hlađenja.

Na sreću, pojavila se nova tehnologija za skladištenje podataka koja nosi naziv SSD (Solid State Disk). Ovi uređaji se takođe nazivaju diskovima, ali u suštini oni nemaju pokretnih delova kao tradicionalni diskovi, već sadrže memorijske ćelije koristeći NAND FLASH tehnologiju. Kapaciteti ovih diskova takođe dosežu do jednog terabajta, a performanse samo jednog diska su takve da mogu da zamene 600 standardnih diskova.

Nekoliko firmi je zauzelo lidersku poziciju u razvoju ove tehnologije među kojima su Fusion-io sa svojim ioDrive diskovima ili Texas Memory System sa svojim performantnim storidž sistemima. Solid State diskovi su, u stvari, memorijski kapacitet koji se može integrisati i na PCI kartici, čime se obezbeđuje brza komunikacija sa procesorskim i memorijskim resursima servera. Broj diskova po serveru može biti jednak broju slobodnih PCI slotova na serveru. Sadašnji kapaciteti pojedinačnih diskova se kreće od 80 do 640 GB.

Upotrebom ove tehnologije potrošnja električne energije se smanjuje za 73 odsto u odnosu na tradicionalni sistem, a troškovi održavanja ovih sistema i administracija su daleko manji.

Prema tome, danas se problemi performansi aplikacija sa intenzivnim transakcijama ne rešavaju gradnjom skupih sistema za skladištenje podataka sa tradicionalnim diskovima, već korišćenjem nove SSD tehnologije. Danas u Srbiji veliki broj firmi koje imaju potrebu za velikim brojem transakcija (banke, telekom operateri, internet provajderi, industrija...) i imaju izgrađene SAN sisteme sa velikim brojem diskova, ovaj problem mogu rešiti korišćenjem ove tehnologije na brz, jeftiniji i veoma pouzdan način. Pored toga, korišćenjem Fusion io Extrime PCI diskovi se mogu koristiti i u desktop računarima i radnim stancama gde se zahtevaju visoke performanse kao što je obrada slike, zvuka, videa, 3D grafika i igre.

Od pojave ove tehnologije cene ovih diskova su drastično opale, tako da je samo za poslednje tri godine cena opala 10 puta. Očekuje se da će s masovnijom upotrebom ove tehnologije cene i dalje drastično padati, a da će i performanse rasti. Nema sumnje da će tradicionalni diskovi izgubiti svoj primat i da će se upotrebljavati samo na onim mestima gde performanse nisu neophodne, već su samo kapacitet.

Za IT menadžere je svakako pravi trenutak da kod novih projekata obavezno uzmu u razmatranje ovu tehnologiju, jer bi u suprotnom cena projekta mogla biti znatno veća od onoga što se može postići novom tehnologijom. Murov zakon se može interpretirati i tako da cena IT resursa po jedinici kapaciteta opada dva puta na svake dve godine, tako da se uvođenjem novih tehnologija sigurno donose velike koristi za svaku kompaniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik