Proizvodnjom organske hrane danas se u Srbiji bavi oko 6.700 gazdinstava. Ta vrsta proizvodnje se odvija na 30.000 hektara.
U regionu Vojvodine dominantno se proizvodi industrijsko krmno bilje, dok se na jugu Srbije uzgaja voće, a najmanje površina ima pod povrtarskim kulturama.
Organska proizvodnja je primarni vid poljoprivrede koji smo poznavali mnogo pre pojave hemijskih sredstava za zaštitu bilja.
Taj vid proizvodnje postao je aktuelan početkom 90-tih godina prošlog veka. Ono što danas podrazumevamo pod organskom proizvodnjom jeste poštovanje strogih ekoloških principa koji omogućavaju zdravo zemljište, kao i celokupan ekosistem.
Ono što je važno u organskoj proizvodnji jeste da proizvođač ima sertifikovanu proizvodnju. To znači da taj proces počinje prelaznim periodom kada zemljište ne možemo da tretiramo sredstvima za zaštitu bilja dve godine za jednogodišnje useve i najmanje tri godine za višegodišnje zasade.
Od voća se po organskim principima gaje jabuka, kruška, višnja, trešnja, a od povrća to je cvekla, krompir, paradajz, zelena salata, šargarepa.