Kada automobil postaje oldtajmer?

Bez autora
Jun 07 2010

Koliko godina automobil treba da bude star da bi se nazvao oldtajmerom? Odgovor je - najmanje 20 godina. Ipak, putna pravila govore da među starim automobilima ima onih koji imaju istorijski značaj ili su obeležje neke epohe. Ovi prvi mogu da budu prepravljeni za vožnju u savremenim uslovima, na primer, nameštanjem novih kočnica, dok drugi moraju da ostanu kakvi su bili u svakom pogledu, sem ako su u pitanju sitne opravke. Pošto se više ne nalaze u registru vozila koja se mogu naći u prometu, automobili iz određenog razdoblja mogu se voziti samo prilikom skupova oldtajmera. Inače, mogu da stoje samo u nekoj garaži ili muzeju. U uređenim državama registracija vozila od istorijskog značaja plaća se po nižoj tarifi ukoliko vlasnik želi da ih vozi, a kad navrše 30 godina, više se ništa ne plaća ali uredna registracija povećava vrednost automobila.

Kada automobil postaje oldtajmer?Koliko godina automobil treba da bude star da bi se nazvao oldtajmerom? Odgovor je - najmanje 20 godina.

Ipak, putna pravila govore da među starim automobilima ima onih koji imaju istorijski značaj ili su obeležje neke epohe.

Ovi prvi mogu da budu prepravljeni za vožnju u savremenim uslovima, na primer, nameštanjem novih kočnica, dok drugi moraju da ostanu kakvi su bili u svakom pogledu, sem ako su u pitanju sitne opravke, piše „Politikin zabavnik”.

Pošto se više ne nalaze u registru vozila koja se mogu naći u prometu, automobili iz određenog razdoblja mogu se voziti samo prilikom skupova oldtajmera. Inače, mogu da stoje samo u nekoj garaži ili muzeju.

U uređenim državama registracija vozila od istorijskog značaja plaća se po nižoj tarifi ukoliko vlasnik želi da ih vozi, a kad navrše 30 godina, više se ništa ne plaća ali uredna registracija povećava vrednost automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik