"Komiko" ne odustaje od rafinerije

Bez autora
Mar 15 2010

Američki konzorcijum "Komiko oil" će razmotriti izgradnju rafinerije nafte u Požarevcu ili Kovinu ukoliko Smederevo odbije taj projekat. Vlada Srbije trebalo bi da na sednici u četvrtak donese odluku o izradi Plana prostornog planiranja posebne namene, za lokaciju na kojoj će biti građena rafinerija nafte u Smederevu, vredna oko 250 miliona dolara. Zamenik direktora je na konferenciji za novinare rekao da bi Skupština Grada Smederava sutra trebalo da odluči o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučili da li podržavaju izgradnju rafinerije, u koju "Komiko oil" namerava da uloži 250 miliona dolara. "Komiko oil" je, ćerka firma kompanije "Komiko oversiz" registrovane u Holandiji, ponudila 4,25 miliona dolara za zakup 115 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, na kojima namerava da izgradi modernu rafineriju nafte. U toj rafinariji bi se dnevno prerađivalo 100.000 barela sirove nafte poreklom iz Nigerije i proizvodili evrodizel, benzin od 100 oktana, kerozin i tečni naftni gas po evropskim standardima.

"Komiko" ne odustaje od rafinerijeUkoliko Smederevo odbije projekat o izgradnji nove rafinerije, kompanija "Komiko oil" će rzmotriti izgradnju postrijenja nafte u Požarevcu ili Kovinu.

Vlada u četvrtak o planu za rafineriju u Smederevu.

Američki konzorcijum "Komiko oil" će razmotriti izgradnju rafinerije nafte u Požarevcu ili Kovinu ukoliko Smederevo odbije taj projekat, izjavio je zamenik direktora te kompanije Radomir Radivojević.

Vlada Srbije trebalo bi da na sednici u četvrtak donese odluku o izradi Plana prostornog planiranja posebne namene, za lokaciju na kojoj će biti građena rafinerija nafte u Smederevu, vredna oko 250 miliona dolara, izjavio je Radivojević.

Zamenik direktora je na konferenciji za novinare rekao da bi Skupština Grada Smederava sutra trebalo da odluči o raspisivanju referenduma na kojem bi građani odlučili da li podržavaju izgradnju rafinerije, u koju "Komiko oil" namerava da uloži 250 miliona dolara.

Radivojević je podsetio da je "Komiko oil", ćerka firma kompanije "Komiko oversiz" registrovane u Holandiji, ponudila 4,25 miliona dolara za zakup 115 hektara u industrijskoj zoni Smedereva, na kojima namerava da izgradi modernu rafineriju nafte.

Prema njegovim rečima, u toj rafinariji bi se dnevno prerađivalo 100.000 barela sirove nafte poreklom iz Nigerije i proizvodili evrodizel, benzin od 100 oktana, kerozin i tečni naftni gas po evropskim standardima.

Konzorcijum "Komiko oversiz" čine američke kompanije "Bejzik ekvipment",  koja proizvodi opremu za rafinerije, investiciona banka Brajan Meri i Global gas koji se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte.

Projekat rafinerije pravi Saobraćajni institut CIP iz Beograda.

Radivojević je kazao i da će kompanija "Komiko oil", registrovana u Srbiji, nakon potpisivanja ugovora o zakupu zemljišta u Smederevu u roku od sedam dana dostaviti dodatnu dokumentaciju i bankarsku garanciju Ministarstvu energetike Srbije za energetsku dozvolu.

Zamenik direktora "Komiko oila" očekuje da se u naredna dva meseca razgovore sa ruskim "Gaspromom" o saradnji na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik