Lakše do kredita od sledeće nedelje

Bez autora
May 04 2010

Narodna banka Srbije do kraja nedelje trebalo bi da usvoji odluku prema kojoj će građanima biti donekle olakšano da se zadužuju u bankama. Odmah potom, odluka bi stupila na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku i verovatno bi počela da se primenjuje već sledeće sedmice. Prema do sada poznatim informacijama, građanima će biti omogućeno da opterete do 40 odsto svojih primanja za otplatu pozajmica umesto 30 odsto kako je bilo do sada. Kod stambenih kredita dozvoljeni limit opterećenja bio bi povećan sa 50 na 60 odsto primanja. Međutim, još je nepoznato da li će ta odluka važiti samo za dinarske kredite zbog zalaganja vlasti za smanjenje izloženosti privrede i građana pozajmicama indeksiranim u stranoj valuti (dinarski stambeni krediti još nisu u ponudi banaka). Takođe, očekuje se da dozvoljeni minus na tekućem računu više ne bude računat u kreditnu sposobnost klijenta, kao i da kreditna sposobnost žiranta ne bude umanjena time što je garantovao za drugu osobu.

Lakše do kredita od sledeće nedeljeNarodna banka Srbije do kraja nedelje trebalo bi da usvoji odluku prema kojoj će građanima biti donekle olakšano da se zadužuju u bankama, kažu za Danas u toj instituciji.

Odmah potom, odluka bi stupila na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku i verovatno bi počela da se primenjuje već sledeće sedmice.

Prema do sada poznatim informacijama, građanima će biti omogućeno da opterete do 40 odsto svojih primanja za otplatu pozajmica umesto 30 odsto kako je bilo do sada. Kod stambenih kredita dozvoljeni limit opterećenja bio bi povećan sa 50 na 60 odsto primanja. Međutim, još je nepoznato da li će ta odluka važiti samo za dinarske kredite zbog zalaganja vlasti za smanjenje izloženosti privrede i građana pozajmicama indeksiranim u stranoj valuti (dinarski stambeni krediti još nisu u ponudi banaka). Takođe, očekuje se da dozvoljeni minus na tekućem računu više ne bude računat u kreditnu sposobnost klijenta, kao i da kreditna sposobnost žiranta ne bude umanjena time što je garantovao za drugu osobu.

Odluka je trebalo da stupi na snagu početkom maja, ali se kasni sa usvajanjem. Kako kažu u NBS, ostalo je da se usaglase formalne stvari i da se još jednom provere primedbe koje su dostavili bankari. Kako se očekuje, te primedbe ne bi trebalo da promene suštinu ideje o olakšavanju zaduživanja. U NBS tvrde da ne postoje bilo kakvi problemi i da oni nisu uzrok kašnjenja sa donošenjem odluke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik