Lov na loše gazde

Bez autora
May 18 2010

Svi vlasnici privatizovanih firmi koji su, suprotno potpisanim kupoprodajnim ugovorima, imovinu tih firmi prodavali ili prebacivali u vlasništvo drugih preduzeća, već od juna bi mogli da računaju na to da će ta imovina biti vraćena matičnim firmama koje će, do daljeg, biti u državnom vlasništvu. Ovo se odnosi na sva preduzeća koja su, po Zakonu o privatizaciji, prodavana od 2001. godine do danas, a lista onih koja će u prvom krugu provera biti pod lupom svih nadležnih organa poprilično je duga. Na ozbiljne sankcije mogu da računaju i oni koji kao vlasnici preduzeća nisu isplaćivali plate, jer su iz tih firmi izvlačili supstancu i prebacivali je na druge firme, odakle su pokrivali neke druge troškove. Na primeni ovih, takozvanih pobojnih radnji, sve nadležne institucije Vlade Srbije, u koordinaciji sa kabinetom premijera Cvetkovića, rade već nekoliko meseci. U prethodna dva meseca sprovedena je obuka u okviru državnih institucija na temu praktične primene mehanizama u vezi sa takozvanim probijanjem pravne ličnosti, pobijanjem pravnih radnji u stečaju i zaštite i osporavanja prava hipotekarnih poverilaca, a sve kako bi državni organi što efikasnije zaštitili imovinu od potencijalnih zloupotreba.

Lov na loše gazdeSvi vlasnici privatizovanih firmi koji su, suprotno potpisanim kupoprodajnim ugovorima, imovinu tih firmi prodavali ili prebacivali u vlasništvo drugih preduzeća, već od juna bi mogli da računaju na to da će ta imovina biti vraćena matičnim firmama koje će, do daljeg, biti u državnom vlasništvu - saznaju “Novosti” u Vladi Srbije.

Ovo se odnosi na sva preduzeća koja su, po Zakonu o privatizaciji, prodavana od 2001. godine do danas, a lista onih koja će u prvom krugu provera biti pod lupom svih nadležnih organa, kako nam je rečeno, poprilično je duga.

Na ozbiljne sankcije mogu da računaju i oni koji kao vlasnici preduzeća nisu isplaćivali plate, jer su iz tih firmi izvlačili supstancu i prebacivali je na druge firme, odakle su pokrivali neke druge troškove - kaže izvor “Novosti” u Vladi Srbije.

Na primeni ovih, takozvanih pobojnih radnji, sve nadležne institucije Vlade Srbije, u koordinaciji sa kabinetom premijera Cvetkovića, rade već nekoliko meseci.

U prethodna dva meseca sprovedena je obuka u okviru državnih institucija na temu praktične primene mehanizama u vezi sa takozvanim probijanjem pravne ličnosti, pobijanjem pravnih radnji u stečaju i zaštite i osporavanja prava hipotekarnih poverilaca, a sve kako bi državni organi što efikasnije zaštitili imovinu od potencijalnih zloupotreba - tvrdi izvor “Novosti” u Vladi Srbije. - Obuku su vodile sudije ustavnog, Vrhovnog i privrednog apelacionog suda.

Zahvaljujući tome, vodeći operativni ljudi Poreske uprave Srbije, finansijske policije, Javnog pravobranilaštva, Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju već od juna biće sposobni da, u okviru svojih institucija, operacionalizuju mere o kojima su se dogovorili.

Sam mehanizam “pobojnih radnji” podrazumeva radnje kojima naknadno pobijate ono što je vlasnik preduzeća izvršio na štetu firme - objašnjavaju u Nemanjinoj 11.

- Kroz novoformirane mehanizme, predstavnici nadležnih institucija će, zapravo, ići tragom imovine, i ukoliko se dokaže da je ona “povučena” iz privatizovanog preduzeća, u njega će biti i vraćeni, a kompanija podržavljena.

Kako se najavljuje, poseban tim poreznika proveravaće sve isplate koje ima određeno preduzeće i u slučaju bilo kakvog favorizovanja drugih poverilaca i plaćanja drugih troškova pre onih koji se odnose na minimalne obaveze prema radnicima.

- U slučaju da se ovo otkrije, nadležni u firmi biće adekvatno kažnjeni - tvrdi izvor “Novosti” iz Vlade Srbije.

- Takođe, preko svih nadležnih institucija, a i u saradnji sa finansijsko-obaveštajnim službama drugih zemalja, pokušaćemo i da blokiramo račune onih koji su prelivali kapitala iz domaćih preduzeća. Pretpostavka je, naime, da je ostvaren značajan odliv sredstava iz Srbije na račune u of-šor zonama. Uobičajna je bila praksa da se novac uplaćuje na ime raznih konsultantskih usluga i ispitivanja tržišta, za organizaciju sajamskih priredbi ili promocija, odnosno za usluge koje se nikada nisu dogodile.

Efekti privatizacije


Ugovorena vrednost investicija u privatizovana preduzeća za čitav period privatizacije u Srbiji iznosi 1,37 miliona evra, što čini svega 54 odsto ukupne knjigovodstvene vrednosti prodatih firmi. Pri tom, prema dostupnim podacima, svega polovina investicija na koje su se novi vlasnici obavezali je i ostvarena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik