Moguća uplata predujma za oko 600 firmi

Bez autora
Jun 10 2010

Država je zainteresovana za uplatu predujma u oko 250 preduzeća, a do kraja nedelje očekuje se da izađe i Fond za razvoj sa spiskom preduzeća u kojima se on pojavljuje kao zainteresovani poverilac za vođenje stečajnog postupka. Procenjuje se da je takvih firmi oko 300. Trenutno, prema sadašnjim pokazateljima, za negde između 300 i 600 preduzeća je iskazana zainteresovanost određenih institucija i za njih se uplaćuje, ili će biti uplaćen predujam. Reč je o firmama sa spiska dužnika od 11.000 koji je prvi objavljen krajem aprila, a za koje ovih dana ističe rok za uplatu predujma i pokretanje prethodnog stečajnog postupka. Treba imati u vidu da u ovu grupu preduzeća nisu ubrojane one kompanije, gde je neko treće lice, odnosno privatni poverilac iskazao interes za uplatu predujma. Uplata predujma je, inače, neophodna kako se ne bi dogodilo da firma čiji je račun u blokadi tri godine i duže, a prema odredbama o automatskom stečaju, bude brisana iz Agencije za privredne registre.

Moguća uplata predujma za oko 600 firmiDržava je zainteresovana za uplatu predujma u oko 250 preduzeća, a do kraja nedelje očekuje se da izađe i Fond za razvoj sa spiskom preduzeća u kojima se on pojavljuje kao zainteresovani poverilac za vođenje stečajnog postupka, kazala je direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Vesna Gaćeša.

Ona nije mogla da precizira za koliko preduzeća će Fond za razvoj iskazati interes, ali je naglasila da se procenjuje da je takvih firmi oko 300.

- Trenutno, prema sadašnjim pokazateljima, za negde između 300 i 600 preduzeća je iskazana zainteresovanost određenih institucija i za njih se uplaćuje, ili će biti uplaćen predujam - kazala je ona i naglasila da je reč o firmama sa spiska dužnika od 11.000 koji je prvi objavljen krajem aprila, a za koje ovih dana ističe rok za uplatu predujma i pokretanje prethodnog stečajnog postupka.

- Treba imati u vidu da u ovu grupu preduzeća nisu ubrojane one kompanije, gde je neko treće lice, odnosno privatni poverilac iskazao interes za uplatu predujma - kazala je Gaćeša.

Uplata predujma je, inače, neophodna kako se ne bi dogodilo da firma čiji je račun u blokadi tri godine i duže, a prema odredbama o automatskom stečaju, bude brisana iz Agencije za privredne registre.

- Za pomenute firme sa spiska interes su iskazale brojne državne institucije, od Agencije za osiguranje depozita, Fonda za razvoj, pa do Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Gaćeša je objasnila da se odluka o odabiru firmi donosila i na osnovu pravnog i ekonomskog interesa, pa je tako, na primer, Agencija za osiguranje depozita analizirala koje su firme dužnici banaka u stečaju i gde je namirenje potraživanja u njenoj nadležnosti.

- U cilju efikasne primene odredbi o automatskom pokretanju stečaja, na nivou vlade doneta je odluka da se formira radna grupa za obavljanje tog zadatka. Na nivou vlade, premijer je doneo odluku da se formira radna grupa koja će pratiti primenu odredbi novog Zakona o stečaju. Radna grupa se sastaje, otprilike na dve nedelje, prikupljaju se svi podaci - kazala je ona i istakla da je važno to što su se državne institucije aktivno angažovale na praćenju primena zakona i njegovih odredbi.

Gaćeša je ukazala da je bilo dosta problema oko uparivanja podataka, jer su neki od podataka zastareli, ali je naglasila se zajedničkim snagama pokušava kvalitetno primeniti zakon.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik