Ne čuvati lozinke na papiru

Bez autora
Oct 22 2024

Rad na daljinu postao je nova realnost za mnoge profesionalce. Zaposleni, od dizajnera do računovođa, često rukuju osetljivim informacijama, što predstavlja rizik od kompromitovanja kada rade van kancelarijskog okruženja.

Da bi se pomoglo u prevazilaženju ovih izazova, stručnjaci kompanije Kasperski su sastavili listu koja omogućava zaposlenima da rade na daljinu, u udobnosti svoga doma, a istovremeno sačuvaju sigurnost podataka.

Za one koji rade na daljinu, preporučuje se izbegavanje korišćenja javnih Wi-Fi mreža. Ako je povezivanje neophodno, provera legitimnosti mreže sa osobljem u kafiću ili na aerodromu može smanjiti rizik od povezivanja sa prevarantskim mrežama koje ciljaju na lične informacije. Kada se koristi lični uređaj, pouzdani VPN može poboljšati sigurnost enkripcijom podataka i zaštitom online aktivnosti od neovlašćenog pristupa.

Lozinke su pristupna tačka do osetljivih informacija, pa je njihovo čuvanje u tajnosti ključno. Čuvanje lozinki na papiru, čak i na sigurnim mestima kod kuće, nije sigurna praksa. Može biti korisno koristiti metodu asocijacije za kreiranje lozinki koje su i zapamtljive i složene.

„Iako rad na daljinu može našu bezbednost učiniti osetljivijom, pridržavanje nekoliko jednostavnih smernica može značajno smanjiti rizik od kompromitovanja podataka. Na primer, razdvajanje radnih i ličnih uređaja je ključno, jer ne samo da štiti osetljive informacije od mogućih curenja, već i minimizira rizik da zaposleni nenamerno izazovu takve povrede. Dok se preporučuje oslanjanje na korporativne sigurnosne sisteme za poslovne zadatke, sigurnost ličnih uređaja može se poboljšati efikasnim i pouzdanim rešenjima,„ komentariše Dragan Davidović, generalni direktor kompanije Kaspersky za istočnu Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik