Negativna kretanja na berzi

Bez autora
Jun 18 2010

Na Beogradskoj berzi je tokom ove nedelje realizovan promet od 258,3 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, što, je, u poređenju sa prethodnom nedeljom za oko 12 posto viša vrednost prometa. Ukupan broj transakcija iznosio je 1.046 što je za 1,55 posto više u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći promet ostvaren je u četvrtak od 78,4 miliona dinara, dok je najniža vrednost prometa ostvarena u ponedeljak kada je realizovan ukupan promet od nešto više od 30 miliona dinara. U strukturi prometa akcije su učestvovale sa 68,8 posto, dok je preostalih 31,2 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS. Lista najtrgovanijih hartija predvođena je akcijama AIK banke a.d. iz Niša. Ukupan promet akcijama ovog izdavaoca iznosio je 62,7 miliona dinara. Na drugom mestu sa prometom od 34,8 miliona dinara našla se kompanija Alfa plam a.d. iz Vranja. U petak, 18. juna realizovano je i jedno blok trgovanje, čija je ukupna vrednost iznosila je 6,1 miliona dinara, što predstavlja nešto više od 2 posto ukupnog nedeljnog prometa. Blok trgovanje relizovano je za akcije preduzeća 7. juli a.d. iz Vranja.

Negativna kretanja na berziNa Beogradskoj berzi je tokom ove nedelje realizovan promet od 258,3 miliona dinara, odnosno 2,5 miliona evra, što, je, u poređenju sa prethodnom nedeljom za oko 12 posto viša vrednost prometa. Ukupan broj transakcija iznosio je 1.046 što je za 1,55 posto više u odnosu na prethodnu nedelju, saopštila je Berza.

Najveći promet ostvaren je u četvrtak od 78,4 miliona dinara, dok je najniža vrednost prometa ostvarena u ponedeljak kada je realizovan ukupan promet od nešto više od 30 miliona dinara. U strukturi prometa akcije su učestvovale sa 68,8 posto, dok je preostalih 31,2 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS.

Lista najtrgovanijih hartija predvođena je akcijama AIK banke a.d. iz Niša. Ukupan promet akcijama ovog izdavaoca iznosio je 62,7 miliona dinara. Na drugom mestu sa prometom od 34,8 miliona dinara našla se kompanija Alfa plam a.d. iz Vranja.

U petak, 18. juna realizovano je i jedno blok trgovanje, čija je ukupna vrednost iznosila je 6,1 miliona dinara, što predstavlja nešto više od 2 posto ukupnog nedeljnog prometa. Blok trgovanje relizovano je za akcije preduzeća 7. juli a.d. iz Vranja.

Najveći rast cene zabeležen je kod akcija preduzeća Bambi Banat a.d. Požarevac koja je na kraju nedelje vredela 13.979 dinara što je za 21,8 posto više u odnosu na prethodnu nedelju. Na drugom mestu liste nedeljnih „dobitnika“ nalazi se preduzeće Vital iz Vrbasa čije su akcije zabeležile nedeljni rast od 8,18 posto.

Sa druge strane, lista akcija sa najvećim nedeljnim padom cene predvođena je akcijama Globos osiguranja iz Beograda koje su zabeležile pad cene od 11,53 posto. Na drugom mestu liste akcija sa najvećim padom cene našao se beogradski BIP. Na kraju nedelje jedna akcija pomenutog preduzeća vredela je 35 dinara, što je za 10,26 odsto niža vrednost u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Indeksi su uglavnom beležili pad, pa je BELEX15 nedelju završio na nivou od 622,00 indeksnih poena, što je za 2,48 posto niža vrednost u odnosu na prethodnu nedelju. Opšti indeks BELEXline zabeležio je nedeljni pad od 1,47 posto i sada vredi 1.218,23 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik