Neredovne plate za 168.000 zaposlenih

Bez autora
Jun 21 2010

Zbog nelikvidnosti privrede oko 168.000 zaposlenih u Srbiji ne dobija redovno plate! Mesečna primanja kasne od tri, četiri meseca, pa do godinu dana, a u pojedinim slučajevima i više. Najčešći razlog zašto poslodavci ne daju na vreme plate svojim radnicima leži u visokoj nelikvidnosti preduzeća. Rokovi plaćanja u privredi u maju su bili 131 dan, pa je logično onda da zarade i sve ostalo kasni. Jer, veliki broj preduzeća nije u stanju da naplati svoja potraživanja. Ovaj problem najviše je izražen u građevinskoj i tekstilnoj industriji, a najmanje u izvozno orijentisanim kompanijama. Najviše je pogođen metalski kompleks i tekstilna industrija, sledi sektor građevinarstva, hemija i nemetali, pa ostalo država, odnosno Poreska uprava mora da vodi računa o svim onim preduzećima koja ne uplaćuju doprinose, jer to je signal i da ne isplaćuju ni zarade.

Neredovne plate za 168.000 zaposlenihZbog nelikvidnosti privrede oko 168.000 zaposlenih u Srbiji ne dobija redovno plate! Mesečna primanja kasne od tri, četiri meseca, pa do godinu dana, a u pojedinim slučajevima i više.

- Najčešći razlog zašto poslodavci ne daju na vreme plate svojim radnicima leži u visokoj nelikvidnosti preduzeća - smatra Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije. - Rokovi plaćanja u privredi u maju su bili 131 dan, pa je logično onda da zarade i sve ostalo kasni. Jer, veliki broj preduzeća nije u stanju da naplati svoja potraživanja.

Rajić dodaje da je ovaj problem najviše izražen u građevinskoj i tekstilnoj industriji, a najmanje u izvozno orijentisanim kompanijama.

- Najviše je pogođen metalski kompleks i tekstilna industrija, sledi sektor građevinarstva, hemija i nemetali, pa ostalo - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata - država, odnosno Poreska uprava mora da vodi računa o svim onim preduzećima koja ne uplaćuju doprinose, jer to je signal i da ne isplaćuju ni zarade.

Kašnjenja zarada ima svakako u svim oblastima, ali su daleko manja. Recimo, u sektoru trgovine plate su minimalne, ali su u odnosu na ostale, bar, redovne.

Inače, privrednici predlažu da im Vlada omogući da najpre isplate radnike, pa tek onda izmire dug prema državi.

- Vlada treba da omogući da se najpre izmire dugovanja prema radnicima, pa tek onda državi. Jer, ako se ne plati PDV na vreme, odmah ide zatezna kamata, a ako ne plate struju ili gas odmah prete isključenjem - kažu u Uniji poslodavaca.

Preduzeća

U Uniji poslodavaca kažu da je trenutno više od 65.000 nelikvidnih preduzeća i da mora da se učini sve da se sačuvaju, jer u njima radi ogroman broj ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik