Novčanik statistici ne veruje

Bez autora
Jun 20 2010

Rast industrijske proizvodnje i izvoz pokazuju da je Srbija izašla iz krize. S druge strane, privrednici su podeljeni kada je reč o tome da li je najgore prošlo. Obelodanivši statistički oporavak, premijer je upozorio da on još nije dovoljan da bi se povećao standard građana. Ipak, postavlja se pitanje kada će se statistika preslikati i na naše novčanike? Više od 30 hiljada porodica živi od tekstila, a vlasnici tekstilnih kombinata muku muče sa sivom ekonomijom. Dok pojedini tekstilci navode da je za njih kriza tek počela jer više nemaju ugovorenih poslova, drugi objašnjavaju svoj recept za opstanak. Dugovanja su omča oko vrata mnogim privrednicima. Krupni kapitalisti ocenjuju da izlaska iz krize nema, ukoliko ne bude stabilnog dinara i predvidivih uslova poslovanja. Uvek govorimo kako Srbija ima slabu privredu i ne može da stvori dovoljno deviza, pa se pozajmljuje i krivica se uvek svaljuje na privredu. Privreda će biti u još gorem stanju, ako se ne napravi novi model monetarne politike i privrednog rasta.

Novčanik statistici ne verujePrema statistici, odnosno porastu prozvodnje i izvoza, Srbija već izašla iz krize. Premijer Cvetković upozorava da to još nije dovoljno za rast standarda, a privrednici podeljeni oko toga da li je najgore prošlo.

Rast industrijske proizvodnje i izvoz pokazuju da je Srbija izašla iz krize. S druge strane, privrednici su podeljeni kada je reč o tome da li je najgore prošlo.

Obelodanivši statistički oporavak, premijer je upozorio da on još nije dovoljan da bi se povećao standard građana. Ipak, postavlja se pitanje kada će se statistika preslikati i na naše novčanike?

Više od 30 hiljada porodica živi od tekstila, a vlasnici tekstilnih kombinata muku muče sa sivom ekonomijom. Dok pojedini tekstilci navode da je za njih kriza tek počela jer više nemaju ugovorenih poslova, drugi objašnjavaju svoj recept za opstanak.

Dragan Tomić, direktor firme Nenateks iz Šapca, kaže da se krizi suprotstavljaju radom i kvalitetom, ali i povoljnim ugovorima, novim tehnogologijama, tako da imaju bolju produktivnost.

Dugovanja su omča oko vrata mnogim privrednicima. Krupni kapitalisti ocenjuju da izlaska iz krize nema, ukoliko ne bude stabilnog dinara i predvidivih uslova poslovanja.

Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora, ističe da uvek govorimo kako Srbija ima slabu privredu i ne može da stvori dovoljno deviza, pa se pozajmljuje i krivica se uvek svaljuje na privredu.

Spasojević smatra de će privreda biti u još gorem stanju, ako se ne napravi novi model monetarne politike i privrednog rasta.

Brojke pokazuju da je industrijski rast proizvodnje 4,8 odsto, a izvoz je porastao 24 odsto. Ukupan privredni rast je 1 odsto, a prema najoptimističnijim prognozama ove godine bi mogao da bude 2 odsto.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, smatra da se generalno ne može reći da je privreda izašla iz krize. Po njegovom mišljenju deo privrede sa najvećim šansama za izalazak je prerađivačka industrija, koja se bazira na poljoprivredi.

S druge strane, građevinski sektor je praktično stao, i bez posla je svaki drugi radnik. Armija nezaposlenih ukupno broji 760 hiljada ljudi. Na tri zaposlena, jedan bez posla.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović kaže da ćemo iz krize izaći onda kad broj zaposlenih počne da raste. Pravi pokazetelj će biti smanjenje nezaposlenosti, a do sada u ovoj godini bez posla je ostalo 10.000 ljudi kaže Orbović.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec, takođe, kaže da će građani izaći iz krize onda kada počne novo zapošljavanje i kada se odmrznu plate u javnom sektoru i penzije i počne zapošljavanje u privatnom sektoru, a to ne očekuje pre početka 2011. godine.

Ako oporavak od krize posmatramo kroz zaradu, u proseku zarađujemo 50 evra manje nego pre početka krize, a prosečna plata je 340 evra. I ona je među najnižima u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik