Novi sistem premije osiguranja od 1. septembra sledeće godine

Bez autora
May 03 2010

U Srbiji će od 1. septembra 2011. godine biti uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu. Maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto, ukoliko vlasnik vozila ne napravi štetu tri godine uzastopno. S druge strane, vozači koji budu prouzrokovali štete moraće da plaćaju uvećanu premiju (malus) i do 250 odsto od osnovne premije. Prema trenutnoj prosečnoj ceni polise od oko 9.000 dinara, to bi značilo da će pažljiviji vozači plaćali oko 7.500 dinara, dok će izuzetno nepažljivi vozači plaćati oko 22.500 dinara, odnosno skoro tri puta više. Očekuje se da će odluka NBS doprineti povećanju odgovornosti vozača, s obzirom da cena osiguranja može biti značajno veća nego što je bila do sada. Bonus-malus sistem za osigranje od autoodgovornosti za vozila postoji u svim evropskim zemljama, a i u Jugoslaviji je postojala do početka devedesetih godina prošlog veka. Bonus-malus sistem uticaće na cenu osiguranja svakog pojedinačnog vozila, ali neće uticati na tarifu osiguranja od autoodgovornosti.

Novi sistem premije osiguranja od 1. septembra sledeće godineU Srbiji će od 1. septembra 2011. godine biti uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako je kazao pridruženi član Izvršnog odbora Delta Đenerali osiguranja (Generalli) Branko Pavlović, maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto, ukoliko vlasnik vozila ne napravi štetu tri godine uzastopno.

S druge strane, vozači koji budu prouzrokovali štete moraće da plaćaju uvećanu premiju (malus) i do 250 odsto od osnovne premije - kazao je Pavlović i naveo da bi, prema trenutnoj prosečnoj ceni polise od oko 9.000 dinara, to značilo da će pažljiviji vozači plaćali oko 7.500 dinara, dok će izuzetno nepažljivi vozači plaćati oko 22.500 dinara, odnosno skoro tri puta više.

- Očekuje se da će odluka NBS doprineti povećanju odgovornosti vozača, s obzirom da cena osiguranja može biti značajno veća nego što je bila do sada - kazao je on i podsetio da bonus-malus sistem za osigranje od autoodgovornosti za vozila postoji u svim evropskim zemljama, a i u Jugoslaviji je postojala do početka devedesetih godina prošlog veka.

- Bonus-malus sistem uticaće na cenu osiguranja svakog pojedinačnog vozila, ali neće uticati na tarifu osiguranja od autoodgovornosti - rekao je Pavlović i dodao da se tarifa koja propisuje osnovnu premiju osiguranja ne menja zbog donošenja novih propisa o bonus-malusu, ali je sasvim moguće da tarifa bude promenjena iz drugih razloga do početka primene tog sistema.

Kako je ocenio, odluka NBS u kombinaciji sa novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju, trebalo bi da donese veću sigurnost u saobraćaju, manji broj saobraćajnih nesreća i samim tim i manje šteta u osiguranju od autoodgovornosti.

- Novi Zakon o obaveznom osiguranju koji se primenjuje od decembra 2009. godine zajedno sa Odlukom o bonus-malus sistemu doprinosi sređivanju stanja u osiguranju od autoodgovornosti. Sada je najpotrebnije da se obezbedi striktna primena propisa u praksi -  kazao je Pavlović i naveo da je u prošloj godini vrednost srpskog tržišta osiguranja od autoodgovornosti bila oko 18,1 milijardi dinara, a kompanija Delta Đenerali osiguranje je imala tržišno učešće od 16 odsto.

- U prvom kvartalu ove godine Delta Đenerali osiguranje ima tržišno učešće od 17,4 odsto tržišta osiguranja čija vrednost iznosi oko 3,9 milijardi dinara - kazao je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik