Od početka godine 45 hiljada zaposlenih ostalo bez posla

Bez autora
Jun 01 2010

Preduzeća u Srbiji se bore sa nelikvidnošću i zbog toga će biti potrebno da banke reprogramiraju kredite koji privrednicima stižu na naplatu. Ova godina za privrednike će biti teža nego prethodna. Samo od početka godine oko 45.000 zaposlenih ostalo je bez posla. Računi 80.000 preduzeća su već blokirani, 'sa trendom da stotinu preduzeća dnevno ide u blokadu'. Sada dolaze na naplatu i subvencionisani krediti, koji su im dati kako bi 'predahnuli'. Taj predah je, na žalost, završen. Sada se finansijska situacija naglo pogoršava, jer na jednoj strani ne možete vraćati kredite koji dospevaju, niti se možete zaduživati za nove. Zato je i za banke dobro da reprogramiraju kredite, kako ne bi učestvovale u potpunom kolapsu otplate kredita i fizičkim i pravnim licima.

Od početka godine 45 hiljada zaposlenih ostalo bez poslaPreduzeća u Srbiji se bore sa nelikvidnošću i zbog toga će biti potrebno da banke reprogramiraju kredite koji privrednicima stižu na naplatu, izjavio je danas predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević.  

Ova godina za privrednike će biti teža nego prethodna, rekao je on novinarima u Narodnoj banci Srbije i naveo podatak da je samo od početka godine oko 45.000 zaposlenih ostalo bez posla.      

Prema rečima Kneževića, računi 80.000 preduzeća su već blokirani, 'sa trendom da stotinu preduzeća dnevno ide u blokadu'.

"Sada nam dolaze na naplatu i subvencionisani krediti, koji su nam dati kako bi 'predahnuli'. Taj predah je, na žalost, završen. Sada se finansijska situacija naglo pogoršava, jer na jednoj strani ne možete vraćati kredite koji vam dospevaju, niti se možete zaduživati za nove", istakao je Knežević.    

On je ocenio da je 'zato i za banke dobro da reprogramiraju kredite, kako ne bi učestvovale u potpunom  kolapsu otplate kredita i fizičkim i pravnim licima'.

"Došli smo u poziciju da banke ne mogu da naplate kredite, a ako aktiviraju hipoteke bili bi vlasnici preko 50 odsto imovine pravnih lica i privrede Srbije, sa kojom ne bi znali šta će, jer ni to neće imati ko da kupi bez obzira na cenu", naveo je Knežević.    

 Osvrćući se i na najavu sprovođenja novih poreskih reformi, on je istakao da Asocijacija podržava njeno sprovođenje ako će ona dovesti do jednakog tretmana svih privrednika i preduzetnika.    

"Najava poreske reforme je najava prvih strukturnih i bitnih reformi i Asocijacija malih i srednji preduzeća sa 141.000 preduzeća će se apsolutno založiti za to da se ona sprovede. Reč je o prvom rasterećenju privrednika i našoj mogućnosti da ispunimo naš zadatak - da stabilizujemo postojeća radna mesta i da ne gubimo svake godine 150.000 radnih mesta a isto toliko poreskih obveznika", rekao je Knežević.   

On je dodao 'da nije istina da, ukoliko bi se povećao PDV za dva odsto, da će se povećati i cene'.    

"Mi ćemo ako se poreski rasterete zarade, umanjenjem poreza stabilizovati poslovanje, a povećanje PDV-a ćemo uračunati kao svoj trošak i nećemo povećati cene, već ćemo za taj iznos povećati zarade radnicima u privredi i njihovu kupovnu moć i državi kompenzirati veće budžetske prihode ", istakao je Knežević.   

On je istakao da ogroman potencijal za naplatu poreza leži i u sivoj ekonomiji, gde je 'neoporezivano preko dve milijarde evra, i u javnim nabavkama, gde gubimo dodatnih milijardu evra'.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik