Omogućeno izdavanje prenosivih registarskih tablica

Bez autora
Oct 02 2024

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ unaprijedila je funkcionalnost sistema za izdavanje registarskih tablica tako da nadležna ministarstva mogu bez problema izdavati prenosive registarske tablice, saopšteno je iz ove agencije.

Prenosive tablice su crvene boje i izdaju se pravnim ili fizičkim licima – preduzetnicima i mogu se koristiti za automobile koji se voze na testnu vožnju, popravku, tehnički pregled, do mjesta prodaje ili izlaganja, atestiranja ili čuvanja.

Izdaju ih kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH /FBiH/, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Odjeljenje za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH, a visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registarske tablice iznosi 20 KM.

U vozilu na kojem se nalaze prenosive registarske tablice, a učestvuje u saobraćaju, mora se nalaziti potvrda o registraciji za prenosive registarske tablice, isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za te tablice i potvrda o korištenju tablica koje su na vozilu.

Primjena ovih tablica pojednostavljuje kupoprodaju automobila i sprečava rizik od nenaplaćenih udesa za vozila koja su neregistrovana učestvovala u saobraćaju.

Izdavanje tablica omogućeno je u skladu sa zakonom BiH i Pravilnikom o registrovanju vozila, uz podršku IDDEEA.

U Pravilniku je precizirano da se zahtjev za izdavanje prenosivih tablica za vozilo podnosi policijskoj stanici prema sjedištu pravnog ili fizičkog lica - preduzetnika, a potom nadležni organ donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih tablica u skladu s registrovanom djelatnošću podnosioca zahtjeva.

Iz Agencije su podsjetili da je Savjet ministara početkom ove godine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Pravilnik o cijeni dokumenata o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registraciju i korištenje prenosivih registarskih tablica.

IDDEEA je doradila funkcionalnosti sistema odnosno baze podataka i tako su stvoreni tehnički preduslovi za uvođenje prenosivih tablica u upotrebu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik