Otrov na kori limuna

Bez autora
May 12 2010

Na limunu i pomorandži mora da stoji upozorenje na kome piše, da kora ovih proizvoda nije za jelo, jer sadrži nedozvoljene količine pojedinih preparata koji su tretirani da bi se zaštitili od truljenja. U domaćim prodavnicama već se pojavilo voće koje je na ambalaži imalo ovu oznaku. To je procedura utvrđana našim pravilnikom. Inače, u Hrvatskoj danima vlada panika među potrošačima zbog limuna uvezenog iz Španije, čija kora takođe nije za jelo, jer je tretirana pesticidima. Ovi proizvodi pojavili su se i u našim radnjama ali inspektori kažu da nema razloga za zabrinutost. Do sada u Srbiju iz Španije uvezeno je 295 tona limuna i 232 tone pomorandži, te da sve količine voća i povrća, koje se uvoze moraju da prođu fitosanitarnu kontrolu. Prema našem Pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki, ako su agrumi u toku transporta i čuvanja, pre puštanja u prodaju, tretirani raznim sredstvima (fungicidima) da bi se zaštitili od truljenja, tada na deklaraciji mora da piše da kora nije za jelo.

Otrov na kori limunaNa limunu i pomorandži mora da stoji upozorenje na kome piše, da kora ovih proizvoda nije za jelo, jer sadrži nedozvoljene količine pojedinih preparata koji su tretirani da bi se zaštitili od truljenja.

U domaćim prodavnicama već se pojavilo voće koje je na ambalaži imalo ovu oznaku. U Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede Srbije napominju da je to procedura utvrđana našim pravilnikom.

Inače, u Hrvatskoj danima vlada panika među potrošačima zbog limuna uvezenog iz Španije, čija kora takođe nije za jelo, jer je tretirana pesticidima. Ovi proizvodi pojavili su se i u našim radnjama ali inspektori kažu da nema razloga za zabrinutost.

U Upravi carina ističu da je do sada u Srbiju iz Španije uvezeno 295 tona limuna i 232 tone pomorandži, te da sve količine voća i povrća, koje se uvoze moraju da prođu fitosanitarnu kontrolu.

Prema našem Pravilniku o kvalitetu voća, povrća i pečurki, ako su agrumi u toku transporta i čuvanja, pre puštanja u prodaju, tretirani raznim sredstvima (fungicidima) da bi se zaštitili od truljenja, tada na deklaraciji mora da piše da kora nije za jelo.

Prema rečima Olge Vlahović iz Sektora za odnose sa javnošću Generalnog inspektorata, od početka godine stiglo je 3.330 zahteva za uvoz voća.

- Od tog broja samo tri zahteva nisu odobrena za uvoz i to zbog toga što je voće u kontingentu bilo u fazi truljenja - ističe Vlahovićeva.

- U pitanju je 16 tona mandarina iz Turske i 51 tona banana iz Kolumbije i Argentine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik