Pad prometa i indeksa na nedeljnom nivou

Bez autora
May 28 2010

U toku ove nedelje na Beogradskoj berzi je ostvaren ukupan promet od 456,14 miliona dinara, odnosno 4,4 miliona evra, što, je, u poređenju sa prethodnom nedeljom za oko 20 posto niža vrednost prometa. Ipak, broj transakcija je više u odnosu na prethodnu nedelju (ukupan broj transakcija je 1.160). Najveći promet realizovan je u utorak 25. maja kada je trgovano u vrednosti od 227,3 miliona dinara, dok je najniža vrednost prometa ostvarena danas (u petak), kada je realizovan ukupan promet od nepuna 42 miliona dinara. U strukturi prometa akcije su učestvovale sa 84,21 posto, dok je preostalih 15,79 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS. I ove nedelje lista najtrgovanijih hartija predvođena je akcijama AIK banke a.d. iz Niša. Ukupan promet akcijama pomenutog izdavaoca iznosio je 48,8 miliona dinara. Na drugom mestu sa prometom od 43,4 miliona dinara našla se kompanija Kolubara Univerzal a.d.

Pad prometa i indeksa na nedeljnom nivouU toku ove nedelje na Beogradskoj berzi je ostvaren ukupan promet od 456,14 miliona dinara, odnosno 4,4 miliona evra, što, je, u poređenju sa prethodnom nedeljom za oko 20 posto niža vrednost prometa. Ipak, broj transakcija je više u odnosu na prethodnu nedelju (ukupan broj transakcija je 1.160).

Najveći promet realizovan je u utorak 25. maja kada je trgovano u vrednosti od 227,3 miliona dinara, dok je najniža vrednost prometa ostvarena danas (u petak), kada je realizovan ukupan promet od nepuna 42 miliona dinara. U strukturi prometa akcije su učestvovale sa 84,21 posto, dok je preostalih 15,79 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS, saopštila je Beogradska berza.

I ove nedelje lista najtrgovanijih hartija predvođena je akcijama AIK banke a.d. iz Niša. Ukupan promet akcijama pomenutog izdavaoca iznosio je 48,8 miliona dinara. Na drugom mestu sa prometom od 43,4 miliona dinara našla se kompanija Kolubara Univerzal a.d.

Najveći rast cene zabeležen je kod akcija Čačanske banke a.d. i to 4,72 posto, tako da je na kraju nedelje akcija ovog izdavacoa vredela 14.661 dinara. Na drugom mestu liste nedeljnih dobitnika našla se kragujevačka Credy banka čije su akcije zabeležile nedeljni rast od 3,59 posto.

Sa druge strane, lista akcija sa najvećim nedeljnim padom cene predvođena je akcijama fabrike ulja Vital a.d. iz Vrbasa koje su pojeftinile za 12 posto. Na drugom mestu liste akcija sa najvećim padom cene našla se beogradska Univerzal banka. Na kraju nedelje jedna akcija pomenute banke vredela je 5.193 dinara, što je za 11,98 posto niža vrednost u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Indeksni pokazatelji Berze imali su pad na nedeljnom nivou. Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 nedelju je završio na nivou od 644,60 indeksnih poena, što je za 3,91 posto niža vrednost u odnosu na prethodnu nedelju. Opšti indeks BELEXline imao je pad od 3,59 posto i na kraju trgovanja u petak njegova se vrednost nalazila na nivou od 1.245,46 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik