Pad prometa na kraju meseca

Bez autora
Apr 30 2010

Poslednje nedelje u aprilu, na Beogradskoj berzi je realizovan ukupan promet od 284,1 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona evra. U poređenju sa prometom iz prethodne nedelje, ovonedeljna vrednost prometa beleži pad od 39,65 odsto. Promet je realizovan kroz 1.126 transakcija, što je, u poređenju sa prethodnom nedeljom, za 20,93 odsto manji broj transakcija. Najviša vrednost prometa ostvarena je u utorak 27. aprila (promet je iznosio 125 miliona dinara), a najmanja u četvrtak 29. aprila, kada je realizovano ukupno 18,3 miliona dinara prometa. U strukturi nedeljnog prometa, akcije su učestvovale sa 60,78 posto, dok je preostalih 39,22 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS. Najtrgovanije i ove nedelje, bile su akcije niške AIK banke a.d. sa ukupno ostvarenim prometom od 33,3 miliona dinara. Na drugom mestu, sa ostvarenim prometom od 16,5 miliona dinara, našle su se akcije beogradske kompanije Energoprojekt holding. a.d. Na vrhu liste akcija sa najvećom pozitivnom promenom cene našle su se beogradska kompanija Progres a.d. i Voda Vrnjci a.d. iz Vrnjačke Banje. Akcije pomenutih izdavalaca zabeležile su identičnu procentualnu promenu cene od 12,50 posto...

Pad prometa na kraju mesecaPoslednje nedelje u aprilu, na Beogradskoj berzi je realizovan ukupan promet od 284,1 miliona dinara, odnosno 2,8 miliona evra. U poređenju sa prometom iz prethodne nedelje, ovonedeljna vrednost prometa beleži pad od 39,65 odsto.

Promet je realizovan kroz 1.126 transakcija, što je, u poređenju sa prethodnom nedeljom, za 20,93 odsto manji broj transakcija. Najviša vrednost prometa ostvarena je u utorak 27. aprila (promet je iznosio 125 miliona dinara), a najmanja u četvrtak 29. aprila, kada je realizovano ukupno 18,3 miliona dinara prometa.

U strukturi nedeljnog prometa, akcije su učestvovale sa 60,78 posto, dok je preostalih 39,22 posto realizovano u trgovanju obveznicama RS, saoštila je Berza.

Najtrgovanije i ove nedelje, bile su akcije niške AIK banke a.d. sa ukupno ostvarenim prometom od 33,3 miliona dinara. Na drugom mestu, sa ostvarenim prometom od 16,5 miliona dinara, našle su se akcije beogradske kompanije Energoprojekt holding. a.d. Na vrhu liste akcija sa najvećom pozitivnom promenom cene našle su se beogradska kompanija Progres a.d. i Voda Vrnjci a.d. iz Vrnjačke Banje. Akcije pomenutih izdavalaca zabeležile su identičnu procentualnu promenu cene od 12,50 posto.

Sa druge strane, lista akcija sa najvećim nedeljnim padom cene predvođena je kompanijom Putevi a.d. iz Užica, čije su akcije umanjile vrednost za 22 odsto. Na drugom mestu, sa negativnom promenom od 8,22 odsto, našle su se akcije kompanije Pupin Telecom a.d. iz Zemuna.

Indeksi Beogradske berze su tokom analiziranog perioda zabeležili promene vrednosti različitih predznaka. Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 zabeležio je pad vrednosti od 0,67 posto na nedeljnom nivou. Poslednjeg dana aprila njegova se vrednost nalazila na nivou od 749,77 indeksnih poena. Opšti indeks BELEXline tokom nedelje je uvećao vrednost za  0,20 odsto. Njegova vrednost se na kraju trgovanja poslednjeg aprilskog dana nalazila na nivou od 1.418,51 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik