Piraterija u Srbiji smanjena, stanje i dalje teško

Bez autora
May 27 2010

Nivo piraterije u Srbiji je smanjen, ali ona i dalje boluje od ove "teške ekonomske bolesti koja razara tkivo kulturne industrije i smanjuje joj ekonomski potencijal", zaključak je okruglog stola "Piraterija u muzičkoj industriji" koji je održan danas u Beogradu. Skup u Zavodu za intelektualnu svojinu je organizovan kako bi se, pored ostalog, "nadležni organi podstakli na akciju", i ukazano je da je za uspešnu borbu protiv piraterije "neophodna dodatna obuka sudija u ovoj oblasti kao i čvršća saradnja svih državnih organa koji imaju nadležnost u pogledu zaštite intelektualne svojine." Srbija ima dobre propise u ovoj oblasti koji su usklađeni sa propisima zemalja EU, ali je poželjna i dobrodošla aktivna saradnja privatnog sektora koji neposredno trpi posledice piraterije. Srbija je u zlatnoj sredini sa stopom od 70 odsto tendencijom smanjenja i približavanja stopama u zemljama EU. Dalje smanjenje piraterije samo za jedan odsto donelo je 1.200 novih radnih mesta.

Piraterija u Srbiji smanjena, stanje i dalje teškoNivo piraterije u Srbiji je smanjen, ali ona i dalje boluje od ove "teške ekonomske bolesti koja razara tkivo kulturne industrije i smanjuje joj ekonomski potencijal", zaključak je okruglog stola "Piraterija u muzičkoj industriji" koji je održan danas u Beogradu.

Skup u Zavodu za intelektualnu svojinu je organizovan kako bi se, pored ostalog, "nadležni organi podstakli na akciju", i ukazano je da je za uspešnu borbu protiv piraterije "neophodna dodatna obuka sudija u ovoj oblasti kao i čvršća saradnja svih državnih organa koji imaju nadležnost u pogledu zaštite intelektualne svojine."

Na konferenciji za novinare posle okruglog stola je iznet zaključak da Srbija ima dobre propise u ovoj oblasti koji su usklađeni sa propisima zemalja EU, ali je "poželjna i dobrodošla aktivna saradnja privatnog sektora koji neposredno trpi posledice piraterije."

"Srbija je u zlatnoj sredini sa stopom od 70 odsto tendencijom smanjenja i približavanja stopama u zemljama EU", izjavio je Mikailo Tijanić, šef Odseka MUP-a za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine. On je, međutim ocenio da bi dalje smanjenje piraterije "samo za jedan odsto donelo 1.200 novih radnih mesta".

Iznoseći rezultate okruglog stola, moderator Vladimir Marić iz Zavoda za intelektualnu svojinu je spomenuo da se "u legalnim prodavnicama prodaju nelegalni diskovi i da emiteri emituju muziku sa nelegalnih diskova, kao i mp3 fajlove koji su skinuti sa nelegalnih servera, i da to posebno važi za takozvane kontent provajdere".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik