Podsticaj za novo zapošljavanje

Bez autora
May 16 2010

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva ekonomije, usvojila i Uredbu kojom se obezbeđuju dvostruko veći podsticaji za otvaranje svakog novog radnog mesta u nekada velikim industrijskim centrima, ali i zapuštenim i nerazvijenim područjima. Onaj ko odluči da otvori fabriku u Nišu, Zaječaru, Kraljevu ili Novom Pazaru, ili u nekom od nerazvijenih područja, čiji je stepen razvijenosti upola manji od republičkog proseka, a takva su recimo Merošina, Trgovište, Žabar, Kuršumlija, Prijepolje, dobiće od države od četiri do deset hiljada evra za svakog radnika kojeg zaposli. To je suština Uredbe o podsticajima za novo zapošljavanje, koja je deo je državnog programa za smanjenje regionalnih razlika, oživljavanje velikih industrijskih centara i nerazvijenih područja. Sredstva su bespovratna, a uslovi koje investitor mora da ispuni jesu da mu investicija ne može biti manja od pola miliona evra, da zaposli najmanje 50 radnika i da sve obaveze iz projekta, sa kojim je konkurisao za podsticajna sredstva, ispuni u periodu od tri godine...

Podsticaj za novo zapošljavanjeOnaj ko odluči da otvori fabriku u Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru, ili u nekom od nerazvijenih područja, dobiće od države od četiri do deset hiljada evra za svakog radnika kojeg zaposli.

Sedište Republičkog Fonda za razvoj biće preseljeno u Niš, a Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječar.

Vlada Srbije je, takođe na predlog Ministarstva ekonomije, usvojila i Uredbu kojom se obezbeđuju dvostruko veći podsticaji za otvaranje svakog novog radnog mesta u nekada velikim industrijskim centrima, ali i zapuštenim i nerazvijenim područjima.

Onaj ko odluči da otvori fabriku u Nišu, Zaječaru, Kraljevu ili Novom Pazaru, ili u nekom od nerazvijenih područja, čiji je stepen razvijenosti upola manji od republičkog proseka, a takva su recimo Merošina, Trgovište, Žabar, Kuršumlija, Prijepolje, dobiće od države od četiri do deset hiljada evra za svakog radnika kojeg zaposli.

To je suština Uredbe o podsticajima za novo zapošljavanje, koja je deo je državnog programa za smanjenje regionalnih razlika, oživljavanje velikih industrijskih centara i nerazvijenih područja.

Sredstva su bespovratna, a uslovi koje investitor mora da ispuni jesu da mu investicija ne može biti manja od pola miliona evra, da zaposli najmanje 50 radnika i da sve obaveze iz projekta, sa kojim je konkurisao za podsticajna sredstva, ispuni u periodu od tri godine.

"Po isteku zaključenog projekta, perioda od tri godine, investitor ne može da otpusti nijednog radnika u periodu od minimum još tri godine", rekao je Aleksandar Miloradović iz SIEPE.

U SIEPI kažu da smo sa 47 miliona evra dosadašnjih podsticaja iz budžeta privukli 635 miliona evra investicija i obezbedili posao za više od 17.000 ljudi. Najviše u Sremskom i Topličkom okrugu.

Uredbom o podsticajima za novo zapošljavanje Vlada očekuje da privuče investitore da ulažu i u trenutno manje privlačna područja.

Iz Vladine kancelarije za održivi razvoj poručuju međutim da se broj nerazvijenih opština u Srbiji povećava.

Sobzirom na to da se broj nerazvijenih opština povećao od prošle godine sa 42 na 48, dovoljno govori da je Vlada prepoznala problem i da je ozbiljno pristupila njegovom rešavanju, rekao ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Sve nerazvijene opštine, kažu, brže bi se razvijale kada bi se privatni investitori bolje povezali sa lokalnom vlašću, ali i kada bi im važne institucije bile bliže.  Korak ka tome je i odluka Vlade o preseljenju sedišta Fonda za razvoj u Niš, i formiranju njegovih filijala u Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu i Zrenjaninu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik