Porasla prodaja automobila u Srbiji

Bez autora
Jun 02 2010

U prva četiri meseca 2010. prodaja novih vozila mnogo je veća nego u istom periodu prošle godine. Najviše se prodaju „punto”, „škoda” i „dačija”. Prodaja je povećana za čak 40 odsto, a tome je najviše doprineo kragujevački „punto”, koji se pod povoljnim uslovima na našem tržištu pojavio prošlog maja. Zanimljivo je da uprkos ekonomskoj krizi kupci automobile najčešće plaćaju kešom. Prodato je oko 40 odsto vozila više u odnosu na isti period 2009. godine. Ovakav rezultat prodaje postignut je zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije za kupovinu kragujevačkog "punta". Zabeležen je i značajan rast interesovanja za "BMW" i "mini" vozila, koja uvozi "Delta automoto". Takođe, dobre prodajne rezultate očekuju se i sa "Hondinim" programom, budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo subvencije za kupovinu hibridnih automobila. Prodaja "dačije" je porasla, dok je u blagom padu prodaja "renoa".

Porasla prodaja automobila u SrbijiU prva četiri meseca 2010. prodaja novih vozila mnogo je veća nego u istom periodu prošle godine. Najviše se prodaju „punto”, „škoda” i „dačija”.

Prodaja je povećana za čak 40 odsto, pokazuju podaci zvaničnih distributera, a tome je najviše doprineo kragujevački „punto”, koji se pod povoljnim uslovima na našem tržištu pojavio prošlog maja. Zanimljivo je da uprkos ekonomskoj krizi kupci automobile najčešće plaćaju kešom.

„Prodato je oko 40 odsto vozila više u odnosu na isti period 2009. godine. Ovakav rezultat prodaje postignut je zahvaljujući subvencijama Vlade Srbije za kupovinu kragujevačkog ´punta´”, kaže za „Pres” generalni direktor „Delte automoto” Rajko Mandić.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i značajan rast interesovanja za "BMW" i „mini” vozila, koja uvozi „Delta automoto”. „Takođe, dobre prodajne rezultate očekujemo i sa ´Hondinim´ programom, budući da je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo subvencije za kupovinu hibridnih automobila”, kaže Mandić.

Generalni direktor kompanije „Reno Nisan Srbija” Milan Belin kaže da je prodaja „dačije” porasla, dok je u blagom padu prodaja „renoa”.

„U prva četiri meseca ove godine prodali smo 1.188 ´dačija´, a u istom periodu prošle godine 889 kola. Početkom 2009. prodato je 590 ´renoa´, dok je ove godine ta cifra nešto manja - 569 kola. Odlično se prodaje ´dačija sandero´, koju su kupci prepoznali kao dopadljiv auto sa dobrom cenom. Dobroj prodaji doprinose i povoljne cene, a smanjena je i carina sa 10 na 7,5 odsto za vozila iz EU. I banke su zaslužne za to, jer su ponudile povoljnije kredite”, kaže Belin.

On dodaje da građani kola najčešće kupuju kešom i navodi da su u prva četiri meseca 2010. u Srbiji prodata ukupno 14.023 automobila, dok je prošle godine taj broj bio 10.660. U 2009. godini kod nas je na tržištu prodato ukupno 45.500 vozila.

Slobodan Spasojević, direktor prodaje u „Auto Čačku”, koji je generalni uvoznik „škode”, ističe da su oni u prvih pet meseci ove godine prodali 1.250 automobila, a u istom periodu 2009. - 950 vozila.

„Zabeležili smo prilično dobar rezultat, prodaja nam je porasla za 30 odsto. Vozila su prilično jeftina, a labaviji su i uslovi koje nude lizing kuće. Takođe, interesovanje kompanija koje žele da nabave vozila poraslo je u ovoj godini”, objašnjava Spasojević.

„Kriza je uticala na poremećaj na tržištu automobila. Pored toga, politika naše vlade i položaj koji je ustupljen ´Fijatu´ samo su neki od parametara koji su uticali na nepovoljnu klimu koja je stvorena. ´Folksvagen´ je pogođen ovakvim stanjem i trudimo se da svoje poslovanje što više prilagodimo.

Za prva četiri meseca 2009. broj isporuka nam je bio 821, a u istom periodu ove godine 513 vozila. I dalje su ´polo´ i ´golf´ najprodavaniji modeli. I još uvek se vozila kupuju, uglavnom na lizing”, kaže Andrijana Đikanović iz marketinga „Folksvagena”.

Kada je o „puntu” reč, od početka godine se u proseku prodavalo oko 1.200 ovih vozila mesečno, plus oko 700 automobila za izvoz. „Prošle godine kupljeno je 18.000 ´punta´. Najviše se prodaje ´punto klasik´, čija je početna cena 6.999 evra, po sistemu ´staro za novo´”, kažu u „Fijat automobilima Srbija”.

I „opel” se bolje prodaje, pa je ubeležio rast za 13 procenata. „Većina sajamskih akcija aktuelna je i dalje. Od početka godine prodato je 866 vozila”, tvrdi portparol „Opela” Irena Gvozdenović.

Ona ocenjuje da je na domaćem tržištu uočljiv porast prodaje jeftinijih automobila čija je cena oko 10.000 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik