Porastao uvoz, ali i cijene vozila u BiH, polovnjaci dominiraju

Bez autora
Sep 30 2024

Uvoz polovnih i novih automobila u BiH polako se vraća na stanje na kojem je bio prije globalne krize, pa je tako za osam mjeseci ove godine uvezeno 11.398 vozila više nego godinu dana ranije u istom periodu, dok naši sagovornici ističu da su cijene četvorotočkaša u porastu.

Naime, kako pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom osam mjeseci ove godine uvezena su 58.352 automobila u Bosnu i Hercegovinu, u vrijednosti većoj od 939 miliona KM, računajući i plaćene dažbine.

Od ovog broja, 51.814 automobila je polovno, dok je novih automobila 6.538.

"U istom periodu prošle godine u BiH su došla 46.954 automobila.

Tada je bilo 40.299 polovnih i 6.655 novih automobila. Ukupna vrijednost je veća od 83 miliona KM, računajući plaćene dažbine", navode iz UIO BiH za "Nezavisne novine".

Zoran Milinčić iz Privredne komore Republike Srpske kazao je da su cijene vozila u Srpskoj u porastu.

"Jedan od osnovnih razloga je taj što je u automobilskoj industriji prisutan trend sve većeg broja redizajniranih i novih modela na tržištu. Novi modeli vozila sa sobom donose više sigurnosne i tehničke opreme, ali to više košta i sve ulazi u kalkulaciju cijene. Modeli sa osnovnom opremom, što implicira nisku cijenu, uvoze se u jakom malom broju", kazao je Milinčić.

Dodao je da u određenim prodajnim salonima automobila u Republici Srpskoj su akcijske cijene na hibridna vozila jer je carina na uvoz tih vozila pet odsto manja do kraja kalendarske godine.

"Ukupna prosječna vrijednost uvezenih vozila u Republiku Srpsku je veća za oko 15 odsto za prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine. Najveći uvoz prema ukupnoj vrijednosti vozila je iz Njemačke, Francuske i Češke", kazao je Milinčić.

Ako se posmatra situacija auto-industrije na globalnom nivou, kako kaže Milinčić, ona nije ista na svim kontinentima.

"Direktive EU su veoma stroge po pitanju emisije CO2 i to je glavni razlog zašto je sve manje na tržištu vozila sa velikom zapreminom motora. Proizvođač bi za takva vozila imao velike dodatne namete, što bi povećalo cijenu i automatski smanjilo prodaju. Što se tiče vozila sa dizel motorom, u sljedećoj godini očekuje se značajno povećanje nameta, što će vjerovatno smanjiti njihovu proizvodnju, a samim tim i povećati prodajnu cijenu", kazao je Milinčić.

Dodao je da će proizvođači vozila koji izvoze na tržište EU takođe biti uslovljeni da moraju vozni park prilagoditi ekološki prihvatljivijim vozilima kako bi uopšte mogli biti prisutni na ovom tržištu.

"U narednom periodu Privredna komora Republike Srpske će putem određenih inicijativa prema nadležnim institucijama Republike Srpske pokušati osigurati podsticajna sredstva u ovoj oblasti, posebno što se tiče uvoza hibridnih, električnih plug-in vozila", zaključio je Milinčić.

Igor Gavran, ekonomista, kazao je ranije za "Nezavisne novine" da sa jedne strane povećanje uvoza vozila jeste znak oporavka tržišta, ali je dominacija polovnih ipak znak i siromaštva.

"S obzirom na to da većina svijeta u sve većoj mjeri prelazi na električna vozila ili barem ona savremenijih hibridnih tehnologija, izgledno je da se u BiH i dalje najviše uvoze ona koja će u razvijenom svijetu uskoro biti bliže otpadu nego cestama", kazao je Gavran za "Nezavisne novine".

Iz auto-salona "Das" iz Banjaluke ističu da je u proteklom periodu zabilježen rast cijena auta polovnih vozila.

"Polovna auta su poskupjela u nabavci, a ovdje kod nas, budući da je kriza i mi se prilagođavamo tržištu, nismo puno podizali cijene", kazali su iz ovog salona.

Iz auto-salona "Kramar" Banjaluka kazali su da u proteklom periodu nije bilo pada cijene automobila, ali se nije desio ni rast cijena vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik