Povećana potražnja za eksplozivom

Bez autora
May 18 2010

Zbog povećane potražnje privrednog eksploziva preduzeće "Eksploziv Rudeks" želi da u centralnoj Srbiji izgradi novu fabriku za njegovu proizvodnju i to u Vojnom skladištu na Karađorđevom brdu, kod Paraćina, koje je u vlasništvu Vojske Srbije. "Rudeks" danas snabdeva 85 posto domaćeg tržišta privrednim eksplozivima, od čeka 65 odsto proizvodi u sopstvenim pogonima. Emulzivni eksploziv se uvozi mada za tu proizvodnju postoji oprema vredna 2,7 miliona evra i čeka novu lokaciju. "Rudeks" trenutno proizvodi 3.500 tona eksploziva. Međutim, zbog izgradnje puteva, u kamenolomima raste potreba za eksplozivima svih vrsta pa se očekuje rast proizvodnje do 7 hiljada tona na godišnjem nivou. Novi pogon u Paraćinu bi zaposlio oko 60 radnika, od čega 36 u proizvodnji, 15 u logistici i osmoro u administraciji.

Povećana potražnja za eksplozivomZbog povećane potražnje privrednog eksploziva preduzeće "Eksploziv Rudeks" želi da u centralnoj Srbiji izgradi novu fabriku za njegovu proizvodnju i to u Vojnom skladištu na Karađorđevom brdu, kod Paraćina, koje  je u vlasništvu Vojske Srbije.

"Rudeks" danas snabdeva 85 posto domaćeg tržišta privrednim eksplozivima, od čeka 65 odsto proizvodi u sopstvenim pogonima. Emulzivni eksploziv se uvozi mada  za tu proizvodnju postoji oprema vredna 2,7 miliona evra i čeka novu lokaciju.

"Rudeks" trenutno proizvodi 3.500 tona eksploziva. Međutim, zbog izgradnje puteva, u kamenolomima raste potreba za eksplozivima svih vrsta pa se očekuje rast proizvodnje do 7 hiljada tona na godišnjem nivou.

Novi pogon u Paraćinu bi zaposlio oko 60 radnika, od čega 36 u proizvodnji, 15 u logistici i osmoro u administraciji, stoji u "Rudeksovom" pismu upućenom opštini Paraćin.

Predsednik opštine Saša Paunović ocenio je da je "glavna prepreka toj fabrici još uvek veoma sveže sećanje Paraćinaca na  eksploziju u Vojnom skladištu".

"Opština sigurno neće da donese odluku ako se protive građani Paraćina. S druge strane nemamo pravo ni da ispustimo mogućnost koja se ljudima nudi za zaposlenje. U pitanju je dobro plaćen posao jer se radi o fabrici namenske proizvodnje", rekao je Paunović na sednici  opštinskog veća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik