Prerađivači uveravaju: Šećera će biti dovoljno za domaće potrebe, ne očekujemo poskupljenje

Bez autora
Oct 22 2024

Dugotrajna suša, umanjila je ove godine i rod šećerne repe, koja je posejana na oko 47 hiljada hektara. Prinosi u zavisnosti od lokaliteta variraju i retko dostižu 60 i više tona po hektaru.

U kompaniji "Sunoko" u okviru koje posluju tri šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, uveravaju da će i pored slabijih proizvodnih rezultata u proizvodnji slatkog korena, za domaće potrebe biti dovoljno šećera.

Nepovoljni vremenski uslovi na proizvodnju šećerne repe uticali su na to da se u većini atara, postižu niži prinosi te industrijske kulture. Međutim ima i proizvođača koji su ostvarili i bolje proizvodne rezultate u gajenju šećerne repe i kod kojih prinosi prelaze 60 tona po hektaru. Očekuju i dobit.

Direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić, potvrđuje da agronomski gledano godina, nije bila naklonjena proizvodnji šećerne repe, da je bila dugotrajna suša i da se u kampanji postižu slabiji prinosi te poljoprivredne kulture u odnosu na uobičajene godine.

I pored toga što je umanjen rod šećerne repe, prerađivači uveravaju da će u Srbiji biti dovoljno šećera za domaće potrebe i da se ne očekuje poskupljenje te osnovne životne namirnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik