Rekordni tromesečni rast prodaje prenosivih računara

Bez autora
May 26 2010

Prodaja prenosivih računara u svetu zabeležila je od januara do marta ove godine najveći rast od tromesečja jedne do tromesečja druge godine u poslednjih osam godina. Ta prodaja je povećana u prvom tromesečju ove godine za 43 odsto u odnosu na isti period lani zahvaljujući zainteresovanosti korisnika za mini-prenosive računare - "netbukove". Mini-prenosivi računari, čija je prodaja povećana za 71 odsto, doprineli su u velikoj meri globalnom rastu tržišta tokom prva tri meseca ove godine. Tokom prvog tromesečja je došlo do ponovnog pada srednje cene prenosivih računara za 16 odsto, na 732 dolara po komadu zbog uspeha "netbukova", jeftinih mini-prenosivih računara namenjenih pre svega osnovnim radnjama i surfovanju po Internetu. Rast tržišnog udela mini-prenosivih računara ipak je usporen u nekim oblastima jer kupci postaju svesni ograničenja tih mašina, kao i velikog smanjenja cena klasičnih prenosivih računara.

Rekordni tromesečni rast prodaje prenosivih računaraProdaja prenosivih računara u svetu zabeležila je od januara do marta ove godine najveći rast od tromesečja jedne do tromesečja druge godine u poslednjih osam godina, prenela je agencija Rojters.

Ta prodaja je povećana u prvom tromesečju ove godine za 43 odsto u odnosu na isti period lani zahvaljujući zainteresovanosti korisnika za mini-prenosive računare - "netbukove", objavila je istraživačka kompanija "Gartner". "Mini-prenosivi računari, čija je prodaja povećana za 71 odsto, doprineli su u velikoj meri globalnom rastu tržišta tokom prva tri meseca ove godine", izjavio je "Gartnerov" analitičar Mikako Kitagava.

Tokom prvog tromesečja je, kako je preneo Rojters, došlo do ponovnog pada srednje cene prenosivih računara za 16 odsto, na 732 dolara po komadu zbog uspeha "netbukova", jeftinih mini-prenosivih računara namenjenih pre svega osnovnim radnjama i surfovanju po Internetu. Kitagava je, međutim, naveo da je rast tržišnog udela mini-prenosivih računara ipak usporen u nekim oblastima jer kupci postaju svesni ograničenja tih mašina, kao i velikog smanjenja cena klasičnih prenosivih računara.

Američki "Hjulit Pakard" (HP) je u prvom tromesečju zadržao svoju poziciju najvećeg svetskog proizvođača prenosivih računara sa tržišnim udelom od 19,2 odsto, a zatim sledi tajvanski "Ejser" koji je uspeo još da smanji razliku u odnosu na HP povećavši svoje isporuke računara za 48 odsto, tako da je njegov tržišni udeo dostigao 18,5 odsto.

"Asustek", pionir u prodaji "netbukova", povećao je svoju prodaju za više od sto odsto i dostigao tržišni udeo od 8,8 odsto tako da se našao na petom mestu u svetu, iza "Tošibe" i "Dela" koji se nalaze - na četvrtom, odnosno na trećem mestu.

U "Gartneru" predviđaju rast potražnje na profesionalnom tržištu računara koji bi trebalo da bude intenziviran do kraja ove godine i u 2011. godini zbog zamene starih računara novim u kompanijama koja bi trebalo da usledi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik