Saobraćajni propisi nisu strogi samo u Srbiji

Bez autora
Jun 03 2010

Nova godina donela je Srbiji set novih propisa o saobraćaju, ali to se desilo i u mnogim drugim zemljama. Zakoni u celom svetu postali su značajno strožiji, pre svega stavke koje se odnose na upotrebu novih tehničkih dostignuća u saobraćaju. Ti uređaji nisu bili obuhvaćeni ranijim zakonima, jer nisu ni postojali prilikom njihovog kreiranja, ali zakonodavci su konačno rešili da se potrude da nas oslobode nesavesnih vozača koji ne paze na saobraćaj, već na svoje "obaveze". Pored kuckanja poruka i mejlova, u većini američkih država, kanadskih provincija i u nekim samostalnim državama (Novi Zeland), van zakona je stavljeno i korišćenje uređaja koji "zauzimaju ruke" tokom vožnje: iPod, mp3 plejer, gejming uređaji, DVD plejer... Neke države SAD morale su da donesu zakone u kojima striktno zabranjuju i korišćenje laptop računara tokom vožnje, budući da su se "zauzeti menadžeri" dosetili da laptop pričvrste ispred volana kako bi mogli da ga koriste dok čekaju na semaforu, u saobraćajnim gužvama i slično.

Saobraćajni propisi nisu strogi samo u SrbijiNova godina donela je Srbiji set novih propisa o saobraćaju, ali to se desilo i u mnogim drugim zemljama.

Zakoni u celom svetu postali su značajno strožiji, pre svega stavke koje se odnose na upotrebu novih tehničkih dostignuća u saobraćaju.

Ti uređaji nisu bili obuhvaćeni ranijim zakonima, jer nisu ni postojali prilikom njihovog kreiranja, ali zakonodavci su konačno rešili da se potrude da nas oslobode nesavesnih vozača koji ne paze na saobraćaj, već na svoje "obaveze".

Pored kuckanja poruka i mejlova, u većini američkih država, kanadskih provincija i u nekim samostalnim državama (Novi Zeland), van zakona je stavljeno i korišćenje uređaja koji "zauzimaju ruke" tokom vožnje: iPod, mp3 plejer, gejming uređaji, DVD plejer...

Neke države SAD morale su da donesu zakone u kojima striktno zabranjuju i korišćenje laptop računara tokom vožnje, budući da su se "zauzeti menadžeri" dosetili da laptop pričvrste ispred volana kako bi mogli da ga koriste dok čekaju na semaforu, u saobraćajnim gužvama i slično.

Deluje skandalozno, ali imajte u vidu da proces još uvek nije završen i da je u nekim državama to i dalje moguće.

Na sreću, sve evropske države, od Belorusije do Islanda i od Norveške do Grčke, zabranile su upotrebu mobilnih telefona u vožnji ako ih držite u ruci, jer je dokazano da to predstavlja veću opasnost za saobraćaj od pijanstva.

U Izraelu, Japanu, Singapuru i Portugalu je čak zabranjena i upotreba "handsfree" uređaja za mobilne telefone, jer iako ne zauzima ruke, dokazano je da je odvlačenje pažnje, a ne "nedostatak jedne ruke za volanom", presudno u saobraćajnim nesrećama.

Izuzeci su: pritisak dugmeta da bi se prešlo na "handsfree" režim, GPS uređaji, uređaji za navođenje radi izbegavanja sudara i naravno, pozivi mobilnim telefonom hitnoj pomoći, policiji ili vatrogascima.

Ukoliko niste sigurni u kojoj zemlji je šta dozvoljeno, najbolje je da se odreknete svih elektronskih uređaja tokom vožnje, da ne biste dobili kaznene poene, ili nešto još gore, savetuje "Travel magazin".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik