Simpo: Proizvodnja povećana za 15, a izvoz za 30 odsto

Bez autora
May 26 2010

Kompanija "Simpo" je za prvih pet meseci ove godine povećala proizvodnju za 15 odsto i ostvarila izvoz za 30 odsto veći nego u istom periodu lane. Istovremeno na domaćem tržištu prodaja je opala za 10 odsto, što je posledica pada kupovne moći stanovništva. "Simpo" svoj nameštaj plasira u sve zemlje Evrope, najviše u Italiju, Francusku, Nemačku, skandinavske zemlje i Češku, a za 30 odsto povećan je i izvoz koji se ostvaruje iz programa, koji se radi za "Ikeu", preko njene prodajne mreže. Vranjska kompanija već 35 godina sarađuje sa švedskim proizvođačem nameštaja "Ikeom", sa prekidima za vreme sankcija, ali sada je ponovo krenula proizvodnja dušeka i tapaciranog nameštaja. Za ovu godinu ugovoren je izvoz proizvoda iz tog programa za Rusiju, u vrednosti 8,5 miliona evra i za evropsko tržište 6,5 miliona, što je ukupno 15 miliona.

Simpo: Proizvodnja povećana za 15, a izvoz za 30 odstoKompanija "Simpo" je za prvih pet meseci ove godine povećala proizvodnju za 15 odsto i ostvarila izvoz za 30 odsto veći nego u istom periodu lane, izjavio je Tanjugu predsednik kompanije Dragan Tomić.

On je ukazao da je istovremeno na domaćem tržištu prodaja opala za 10 odsto, što je posledica pada kupovne moći stanovništva.

"Simpo" svoj nameštaj plasira u sve zemlje Evrope, najviše u Italiju, Francusku, Nemačku, skandinavske zemlje i Češku, a za 30 odsto povećan je i izvoz koji se ostvaruje iz programa, koji se radi za "Ikeu", preko njene prodajne mreže.

Podsetivši da vranjska kompanija već 35 godina sarađuje sa švedskim proizvođačem nameštaja "Ikeom", sa prekidima za vreme sankcija, Tomić je ukazao da je sada ponovo krenula proizvodnja dušeka i tapaciranog nameštaja.

Za ovu godinu ugovoren je izvoz proizvoda iz tog programa za Rusiju, u vrednosti 8,5 miliona evra i za evropsko tržište 6,5 miliona, što je ukupno 15 miliona.

Tomić je rekao da je "Simpo" upravo završio novu malu fabriku za proizvodnju kostura za garniture, u kojoj su zaposlena 24 radnika, a u naredna dva meseca u finalnoj proizvodnji biće zaposleno još 50 radnika, koji su već odabrani. Ta nova radna mesta mnogo znače za Vranje, mada se u "Simpu" neće mnogo osetiti, s obzirom da on zapošljava 5.000 radnika, kazao je Tomić.

On je ocenio da je za celu srpsku industriju nameštaja dobro što će, zahvaljujući "Simpu", konačno oživeti proizvodnja lesonit ploča u fabrici "Kopaonik" u Kuršumliji, jer sada te ploče više neće morati da se uvoze.

Pokrenuta su četiri proizvodna programa, iako "Simpo" još uvek nije dobio obećani kredit iz Fonda za razvoj, zbog vrlo komplikovane administrativne procedure, mada je Ministarstvo ekonomije učinilo sve da se to brzo reši, kazao je Tomić.

On je dodao da je "Simpo" u međuvremenu poslao svoje stučnjake i svojim sredstvima započeo proizvodnju, najviše, kako je istakao, iz patriotskih razloga. Za Srbiju su pokretanje proizvodnje i novo zapošljavanje ljudi jedini put ekonomskog oporavka, zaključio je Tomić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik