Skupoća i otkazi

Bez autora
Jun 10 2010

Slabljenje dinara dovelo je do očekivanog rasta inflacionih očekivanja u srpskoj privredi. Čak 72,2 odsto firmi očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, dok je u aprilu takva očekivanja imalo 62,4 odsto. Ovi podaci ukazuju da je nivo inflacionih očekivanja dostigao najvišu vrednost još od novembra 2008. godine. Takođe, trećina firmi, odnosno njih 30,5 odsto, očekuje rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu, a u aprilu je taj procenat bio 21,7 odsto. Na slabiji oporavak privrede od početka godine ukazuje i činjenica da je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u privatnom sektoru u prvih pet meseci 2010. bilo 61,4 odsto, što je pad u odnosu na isti period 2009, kada je bio 63,2 odsto, kao i u odnosu na prvih pet meseci 2008. kada je prosečno korišćenje kapaciteta iznosilo 66,6 odsto. Majska anketa o konjunkturi u srpskoj industriji donela je lošije ocene o trenutnom položaju kompanija i veća tromesečna očekivanja privrednika.

Skupoća i otkaziSlabljenje dinara dovelo je do očekivanog rasta inflacionih očekivanja u srpskoj privredi. Čak 72,2 odsto firmi očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, dok je u aprilu takva očekivanja imalo 62,4 odsto, pokazuje istraživanje biltena „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Ovi podaci ukazuju da je nivo inflacionih očekivanja dostigao najvišu vrednost još od novembra 2008. godine. Takođe, trećina firmi, odnosno njih 30,5 odsto, očekuje rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu, a u aprilu je taj procenat bio 21,7 odsto.

Na slabiji oporavak privrede od početka godine ukazuje i činjenica da je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u privatnom sektoru u prvih pet meseci 2010. bilo 61,4 odsto, što je pad u odnosu na isti period 2009, kada je bio 63,2 odsto, kao i u odnosu na prvih pet meseci 2008. kada je prosečno korišćenje kapaciteta iznosilo 66,6 odsto.

Majska anketa o konjunkturi u srpskoj industriji donela je lošije ocene o trenutnom položaju kompanija i veća tromesečna očekivanja privrednika.

Kao negativan signal iz majske ankete treba istaći pesimizam po pitanju očekivanih domaćih i stranih investicija, kao i da se ponovo relativno visok procenat od 16,3 odsto firmi izjasnio da planira da otpušta radnike u naredna tri meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik