Ove godine cena jabuke gotovo je prepolovljena u poređenju sa prošlogodišnjom berbom. Ona prve klase u otkupu vredi tek dvadesetak dinara za kilogram, dok za jabuku namenjenu industrijskoj preradi, trgovci daju samo pet dinara. Velika je ponuda jabuke za preradu koja u ukupnom rodu učestvuje sa više od pedeset odsto. Proizvođači će, kažu, ostati bez zarade, a deo će im uzeti i veliki broj nakupaca. Kilogram jabuke za preradu ovih dana vredi od četiri do pet i po dinara. Sve zavisi koliko ima prekupaca na otkupnom mestu. Pokazalo se nažalost i ove godine da je bez sistema za navodnjavanje nesigurna proizvodnja jesenjeg voća. Ne vrede zemljoradnicima ulaganja u zaštitu, rezidbu, đubrenje sadnica ako nema kiše kada se razvija plod na grani.
Cena jabuke skoro duplo niža u odnosu na prošlu godinu. Proizvođači kažu da će ostati bez zarade i da će im deo uzeti i veliki broj nakupaca. Više od polovine roda namenjeno preradi, dok su za kvalitetniji rod neophodni sistemi za navodnjavanje.
Ove godine cena jabuke gotovo je prepolovljena u poređenju sa prošlogodišnjom berbom. Ona prve klase u otkupu vredi tek dvadesetak dinara za kilogram, dok za jabuku namenjenu industrijskoj preradi, trgovci daju samo pet dinara. Velika je ponuda jabuke za preradu koja u ukupnom rodu učestvuje sa više od pedeset odsto. Proizvođači će, kažu, ostati bez zarade, a deo će im uzeti i veliki broj nakupaca.
Kilogram jabuke za preradu ovih dana vredi od četiri do pet i po dinara. Sve zavisi koliko ima prekupaca na otkupnom mestu.
"Ja je ne prodajem. Ja radim za firmu koja je prodaje. Meni firma plaća šest dinara, a ja proizvođaču pet dinara i 15 para", priča Dušica Đorđević iz Selevca.
Zoran Mladenović iz ZZ "Suvodol" kaže da oni rade preko drugih firmi koje im plaćaju da bi oni mogli da isplate proizvođače "odmah na vagi" i dodaje da zadruzi ostaje 50 para po kilogramu.
"Kada izađe iz ekonomije ili na ovom putu, ona je već sedam, osam dinara skuplja nego što smo je mi dali", kaže Goran Stojanović iz Suvodola.
Pokazalo se nažalost i ove godine da je bez sistema za navodnjavanje nesigurna proizvodnja jesenjeg voća.
Ne vrede zemljoradnicima ulaganja u zaštitu, rezidbu, đubrenje sadnica ako nema kiše kada se razvija plod na grani.
"U voćnjaku je 70 odsto jabuka ostalo sitno, zbog suše. Bilo bi neophodno da postoji sistem za navodnjavanje, ali po hektaru to iznosi mnogo, možda i desetak hiljada evra", priča Goran Ilić iz Suvodola.
Dobar je rod jabuke u Zapadnoj Evropi i na Balkanu.
Evica Mihaljević iz Udruženja "Srpski plodovi" ukazuje da na Balkanu ima malo sistema za navodnjavanje, tako da je ponuda inustrijske jabuke velika.
"Ukupan izvoz jabuke u oktobru bio je 31.000 tona. Od toga je 15.000 tona za industriju", navodi Mihaljević.
U Italiji, Francuskoj, Austriji, gde su i voćnjaci uglavnom pokriveni sistemima za navodnjavanje i protivgradnim mrežama, jabuka prve klase u ukupnom rodu učestvuje sa 80 odsto. Njena cena na tržištu se retko menja, jer kvalitet ploda ne zavisi od vremenskih prilika.