Šnicla na gram

Bez autora
Jun 06 2010

Potrošnja mesa u Srbiji bukvalno je svedena na grame. Građani su primorani da se odriču i osnovnih namirnica, zbog sve tanjih novčanika, a prvi na listi uvek su prehrambeni proizvodi za koje izdvajamo najviše para. Tako se, u poslednjih godinu dana, na tanjiru sve ređe nađe i meso. U Srbiji se godišnje potroši oko 43 kilograma svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi. U zemljama EU prosečno se potroši duplo više. Ako se godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak - po stanovniku se dnevnio potroši manje od 120 grama mesa. U poslednjih godinu dana cene pojedinim vrstama svežeg mesa snižene su i za petinu, ali to nije mnogo podstaklo kupovinu ove namirnice. Jer, smanjile su se i plate, mnogi su izgubili posao, a troškovi života su rasli. Potrošnja mesa u Srbiji značajno je padala u poslednje dve decenije, ali od početka ekonomske krize ona je bukvalno desetkovana.

Šnicla na gramPotrošnja mesa u Srbiji bukvalno je svedena na grame.

Građani su primorani da se odriču i osnovnih namirnica, zbog sve tanjih novčanika, a prvi na listi uvek su prehrambeni proizvodi za koje izdvajamo najviše para. Tako se, u poslednjih godinu dana, na tanjiru sve ređe nađe i meso.

- U Srbiji se godišnje potroši oko 43 kilograma svežeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi - kaže Vojislav Stanković, saradnik Privredne komore Srbije.

- U zemljama EU prosečno se potroši duplo više.

Ako se godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak - po stanovniku se dnevnio potroši manje od 120 grama mesa.

U poslednjih godinu dana cene pojedinim vrstama svežeg mesa snižene su i za petinu, ali to nije mnogo podstaklo kupovinu ove namirnice. Jer, smanjile su se i plate, mnogi su izgubili posao, a troškovi života su rasli.

- Potrošnja mesa u Srbiji značajno je padala u poslednje dve decenije, ali od početka ekonomske krize ona je bukvalno desetkovana - kažu u klaničnoj industriji.

Ne postoje zvanični podaci o prometu ove namirnice, ali izveštaji iz trgovina pokazuju da je u proteklih godinu dana prodaja opala najmanje za trećinu. Lane je većina artikala u supermarketima bila na sniženjima, to jedino nije važilo za sveže meso. Ali, od početka godine, sve se promenilo i gotovo da nema dana da neka vrsta svežeg mesa, najčešće svinjetina i piletina, ne budu na značajnom popustu.

- Stanje u mesnoj industriji najbolje ilustruju gotovo svakodnevne akcije i po 20 odsto popusta - kažu u vodećim trgovinama.

- To je znak velike krize u kojoj se nalaze mesari. Pre godinu dana, svinjski but je koštao prosečnih 438, a danas 346 dinara. Pileće meso je sa 218, sada “palo” na najčešćih 185 dinara za kilogram.

Lane u Srbiji je proizvedeno 252.188 tona svinjskog mesa. U odnosu na 2008. godinu to je manje za 5,3 odsto.

- Uzroci okakvih kretanja su poznati, a oni su, pre svega, u činjenici narušenih pariteta cena, gubitka tržišta, ograničenih mogućnosti u izvozu, ali i smanjene kupovne moći stanovništva - ukazuju stručnjaci.

Pad i proizvodnje

Ukupna proizvodnja svih vrsta mesa u Srbiji u 2009. godini je iznosila 457.000 tona. Bila je za 1,5 odsto manja u odnosu na 2008. godinu. Samo je proizvodnja svinjskog mesa u 2009. godini manja za 3,8 odsto. Istovremeno proizvodnja živinskog mesa u ovom periodu beleži rast za 19,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik