Srbija je zemlja zdrave hrane

Bez autora
Jun 06 2010

U Srbiji se godišnje na 4,1 miliona hektara obradivih poljoprivrednih površina proizvede oko 10 miliona tona agrarnih proizvoda u vrednosti od oko 3,5 milijardi evra. Od izvoza hrane, odnosno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u 2008. godini, u Srbiju je stiglo dve milijarde dolara, što je petina njenog ukupnog izvoza, dok je uvezeno za 1,5 milijardi dolara i ostvaren je suficit u ovoj oblasti od 500 miliona dolara. U 2009. godini izvoz je bio 1,94 milijarde dolara, uvoz 1,3 milijarde dolara pa je ostvaren suficit od 640 miliona dolara. Veća proizvodnja hrane i njena realizacija uz podsticaj snažnijeg razvoja seoskog turizma može se ostvariti ukoliko bi se u ruralni razvoj Srbije uložilo oko milijarda evra, a ceo region proglasio za područje bez genetski modifikovanih proizvoda. To je značajno jer se 10 odsto stanovništva Evropske unije ili blizu 50 miliona njih izjasnilo da hoće da troši takvu hranu. Uz ulaganja za tri godine Srbija bi mogla da udvostruči proizvodnju hrane količinski i novčano i da njena vrednost dostigne sedam milijardi evra.

Srbija je zemlja zdrave hraneU Srbiji se godišnje na 4,1 miliona hektara obradivih poljoprivrednih površina proizvede oko 10 miliona tona agrarnih proizvoda u vrednosti od oko 3,5 milijardi evra.

Od izvoza hrane, odnosno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u 2008. godini, u Srbiju je stiglo dve milijarde dolara, što je petina njenog ukupnog izvoza, dok je uvezeno za 1,5 milijardi dolara i ostvaren je suficit u ovoj oblasti od 500 miliona dolara.

U 2009. godini izvoz je bio 1,94 milijarde dolara, uvoz 1,3 milijarde dolara pa je ostvaren suficit od 640 miliona dolara. Veća proizvodnja hrane i njena realizacija uz podsticaj snažnijeg razvoja seoskog turizma može se ostvariti ukoliko bi se u ruralni razvoj Srbije uložilo oko milijarda evra, a ceo region proglasio za područje bez genetski modifikovanih proizvoda. To je značajno jer se 10 odsto stanovništva Evropske unije ili blizu 50 miliona njih izjasnilo da hoće da troši takvu hranu. Uz ulaganja za tri godine Srbija bi mogla da udvostruči proizvodnju hrane količinski i novčano i da njena vrednost dostigne sedam milijardi evra. U tom slučaju bi i izvoz dostigao tri milijarde dolara, a do 2020. godine, uz više faze prerade i bolje korišćenje prehrambene industrije on bi iznosio sedam milijardi dolara, a deceniju kasnije i 10 milijardi dolara.

Uz veliki broj prehrambenih brendova, Srbija kroz razvoj seoskog mogla bi da privuče značajan broj gostiju. U Srbiji je u 2008. godini boravilo 2,26 miliona turista. Od toga je bilo 646.494 iz inostranstva koji su ostvarili 7,3 miliona noćenja i time nam ostavili devizni prihod više od 800 miliona dolara, a u 2010. godini se očekuje milijarda dolara. Na taj način bi se hrana za devize prodavana i u zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik