Srbija prošle godine zaradila 200 miliona dolara od izvoza malina

Bez autora
Apr 14 2010

Srbija je vodeći izvoznik malina na svetu, jer je prošle godine izvezla 63.300 tone i ostvarila prihod od 200 miliona dolara. Srbija je, prošlogodišnjim izvozom, zaradila 3.154 dolara po toni malina, ali je ipak ostvarila 3,6 miliona dolara manje prihoda nego 2008. godine. Uprkos tome što je Srbija najveći izvoznik maline, ona uvozi oko 890 toma maline iz Bugarske, Čilea, Crne Gore i Bosne i Hercegovine za preradu ili reizvoz. Najveći konkurent proizvođačima malina u Srbiji je Čile, ali Srbija prednjači kvalitetom, pa na svetskom tržištu postiže bolju cenu po toni. Prema procenama stručnjaka, proizvođači iz Srbije će i u 2010. godini zadržati najbolji kvalitet maline, što će im omogućiti da postignu za deset do 20 odsto bolju cenu od malina proizvedenih u Čileu.

Srbija prošle godine zaradila 200 miliona dolara od izvoza malinaSrbija je vodeći izvoznik malina na svetu, jer je prošle godine izvezla 63.300 tone i ostvarila prihod od 200 miliona dolara, piše danas hrvatska štampa.

Poslovni dnevnik navodi da je Srbija, prošlogodišnjim izvozom, zaradila 3.154 dolara po toni malina, ali je ipak ostvarila 3,6 miliona dolara manje prihoda nego 2008. godine.

Uprkos tome što je Srbija najveći izvoznik maline, ona uvozi oko 890 toma maline iz Bugarske, Čilea, Crne Gore i Bosne i Hercegovine za preradu ili reizvoz.

Najveći konkurent proizvođačima malina u Srbiji je Čile, ali Srbija prednjači kvalitetom, pa na svetskom tržištu postiže bolju cenu po toni.

Prema procenama stručnjaka, proizvođači iz Srbije će i u 2010. godini zadržati najbolji kvalitet maline, što će im omogućiti da postignu za deset do 20 odsto bolju cenu od malina proizvedenih u Čileu, prenosi Net.hr

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik