Suficit sa CEFTA 368,9 mil. dolara

Bez autora
Jun 07 2010

Srbija je u prva četiri meseca ove godine ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 368,9 miliona dolara. Izvoz Srbije u prva četiri meseca u zemlje CEFTA iznosio je 799,6 miliona dolara, a uvoz je bio 430,7 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 185,6 odsto. U 2009. godini Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,37 milijardi dolara. To je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda. Srbija je u zemlje CEFTA najviše izvozila žitarice, proizvode od njih i razne vrste pića, kao i gvožđe i čelik, a najviše je uvozila električnu energiju, gvožđe i čelik, kameni ugalj i obojene metale. Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, a prema učešću u ukupnom izvozu Srbije to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske unije.

Suficit sa CEFTA 368,9 mil. dolaraSrbija je u prva četiri meseca ove godine ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 368,9 miliona dolara.

Izvoz Srbije u prva četiri meseca u zemlje CEFTA iznosio je 799,6 miliona dolara, a uvoz je bio 430,7 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 185,6 odsto.

U 2009. godini Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,37 milijardi dolara.

To je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je u zemlje CEFTA najviše izvozila žitarice, proizvode od njih i razne vrste pića, kao i gvožđe i čelik, a najviše je uvozila električnu energiju, gvožđe i čelik, kameni ugalj i obojene metale.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, a prema učešću u ukupnom izvozu Srbije to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske unije.

CEFTA sporazum se odnosi na slobodnu trgovinu između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik