Teška naplata

Bez autora
Jun 20 2010

U privredi Srbije nema niti jedne firme koja nekome nešto ne duguje. Tu su potraživanja partnera, otplate rata kredita bankama, a dosta je i onih koji svojim zaposlenima duguju plate i doprinose. Novi podaci Udruženja banaka Srbije kažu da kredite trenutno ima 34.927 preduzeća, od kojih trećina kasni u otplati rata više od 15 dana. Preduzetnici poslovnim bankama duguju oko 47 milijardi dinara. Privrednike poprilično muči i nemogućnost da od partnera naplate svoje usluge i robu. U tom smislu, najveći problem imaju sa preduzećima čiji je vlasnik država. Unija poslodavaca, tako, raspolaže podatkom da 1.613 preduzeća ima potraživanja od republičkih i lokalnih javnih preduzeća i javnog sektora u celini. Tačan podatak o veličini tih dugovanja je, međutim, nepoznanica. Pretpostavka je, međutim, da su ta potraživanja danas i 150 milijardi dinara. Uobičajeno je da preduzeća i institucije, čiji je vlasnik država, raspisuju javne pozive za usluge ili robu za koju i nemaju dovoljno sredstava na računu. Kako je u javnom sektoru mnogo važnije da zaposleni prime platu, nego da se izmire zaostala dugovanja, mnoge kompanije koje su odradile posao za neku državnu instituciju ili preduzeće, isplatu za izvršene usluge ili isporučenu robu čekaju godinama.

Teška naplataU privredi Srbije nema niti jedne firme koja nekome nešto ne duguje.

Tu su potraživanja partnera, otplate rata kredita bankama, a dosta je i onih koji svojim zaposlenima duguju plate i doprinose. Novi podaci Udruženja banaka Srbije kažu da kredite trenutno ima 34.927 preduzeća, od kojih trećina kasni u otplati rata više od 15 dana. Preduzetnici poslovnim bankama duguju oko 47 milijardi dinara.

Privrednike, kako kažu, poprilično muči i nemogućnost da od partnera naplate svoje usluge i robu. U tom smislu, najveći problem imaju sa preduzećima čiji je vlasnik država. Unija poslodavaca, tako, raspolaže podatkom da 1.613 preduzeća ima potraživanja od republičkih i lokalnih javnih preduzeća i javnog sektora u celini. Tačan podatak o veličini tih dugovanja je, međutim, nepoznanica. Pretpostavka je, međutim, da su ta potraživanja danas i 150 milijardi dinara.

- Uobičajeno je da preduzeća i institucije, čiji je vlasnik država, raspisuju javne pozive za usluge ili robu za koju i nemaju dovoljno sredstava na računu. Kako je u javnom sektoru mnogo važnije da zaposleni prime platu, nego da se izmire zaostala dugovanja, mnoge kompanije koje su odradile posao za neku državnu instituciju ili preduzeće, isplatu za izvršene usluge ili isporučenu robu čekaju godinama.

U Vladi Srbije, s druge strane, smatraju da je napravljen napredak u pogledu poboljšanja okvira za naplatu i restrukturiranje duga privrede.

- U maju je usvojen podzakonski akt kojim se uređuje reorganizacija po unapred utvrđenom planu, a čiji je cilj da obezbedi adekvatnu zaštitu kreditora, da uspostavi jasnije uslove za dužnike, minimizira nesigurnost za sve strane, ali i pojednostavi procedure - kažu u Nemanjinoj 11.

- U toku je i proces podnošenja revidiranih izmena Zakona o platnom prometu kojima se predviđa uspostavljanje jedinstvenog registra menica, što će znatno poboljšati transparentnost tog instrumenta plaćanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik