Teško do novih kredita

Bez autora
Jun 09 2010

Više od mesec dana je prošlo od kako je Narodna banka povećala granicu za kreditno zaduživanje sa 30 na 40 odsto plate, ali tek poneka banka ovih dana stidljivo počinje da primenjuje tu odluku. Odluka nije obavezujuća, a bankari se uglavnom pravdaju time da još menjaju obrasce i prilagođavaju kompjuterske programe i da će za nekoliko nedelja građanima omogućiti veće zaduživanje. U vreme čestih promena kursa, sve većeg broja preduzeća koja posluju sa teškoćama i onih koji kasne sa plaćanjem rata, bankari kažu da moraju dobro da sagledaju rizike pre nego što odluče da građanima odobre kredite za koje će im rata biti do 40 odsto plate. Čak i one banke koje to odobravaju, imaju još jedan uslov. Moći će da dobiju kredit oni koji dokažu da će ako se opterete do 40 odsto plate imati dovoljno sredstava za svoj i život svoje porodice. A imajući u vidu poskupljenja, suma koja je danas dovoljna za život, ne mora da znači da će biti i za nekoliko meseci. Zato u Udruženju banaka kažu da i nije na odmet opreznost banaka, kojima je ipak najvažnije da kredit bude vraćen.

Teško do novih kreditaIako je NBS pre više od mesec dana povećala limit za kreditno zaduživanje sa 30 na 40 odsto plate, banke nisu sklone masovnom kreditiranju građana po toj odluci.

Banke se pravdaju da još usaglašavaju proceduru i kompjutersku obradu.

Više od mesec dana je prošlo od kako je Narodna banka povećala granicu za kreditno zaduživanje sa 30 na 40 odsto plate, ali tek poneka banka ovih dana stidljivo počinje da primenjuje tu odluku.

Odluka nije obavezujuća, a bankari se uglavnom pravdaju time da još menjaju obrasce i prilagođavaju kompjuterske programe i da će za nekoliko nedelja građanima omogućiti veće zaduživanje.

U vreme čestih promena kursa, sve većeg broja preduzeća koja posluju sa teškoćama i onih koji kasne sa plaćanjem rata, bankari kažu da moraju dobro da sagledaju rizike pre nego što odluče da građanima odobre kredite za koje će im rata biti do 40 odsto plate.

Čak i one banke koje to odobravaju, imaju još jedan uslov. "Moći će da dobiju kredit oni koji dokažu da će ako se opterete do 40 odsto plate imati dovoljno sredstava za svoj i život svoje porodice", kaže Miroslav Rebić iz "Sosijete ženeral banke".

A imajući u vidu poskupljenja, suma koja je danas dovoljna za život, ne mora da znači da će biti i za nekoliko meseci. Zato u Udruženju banaka kažu da i nije na odmet opreznost banaka, kojima je ipak najvažnije da kredit bude vraćen.

"Naša prosečna plata je 320 evra. Ako se građanin zaduži 40 odsto, kakve su mogućnosti da plaća obaveze i rate kod banaka. Imamo izuzetno nizak standard, najniže plate u evropi i to je osnovni problem sa kojim se građani suočavaju. Banke onda vode računa da li mogu da vraćaju dug", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka Srbije.

Uslov da se više zadužite jeste da 80 odsto dugova imate u valuti u kojoj primate platu.

Kako je oko tri četvrtine pozajmica u Srbiji vezano za neku stranu valutu, bankari očekuju veliko interesovanje građana za dodatno zaduživanje, pre svega kroz refinansiranje, odnosno zamenu deviznih kredita dinarskim.

Banke koje budu primenjivale odluku NBS neće vam u zaduženost uračunati minus na tekućem računu, niti činjenicu da ste nekom žirant.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik