Toplane duguju deset milijardi dinara Srbijagasu

Bez autora
Apr 30 2010

Toplane u Srbiji duguju deset milijardi dinara Srbijagasu za isporučeni gas, a najveći deo čini dug Beogradskih elektrana od 5,5 milijardi dinara. Rešenje za taj problem mora da se pronađe dogovorom Vlade Srbije, lokalnih samouprava, daljinskih sistema grejanja i Javnog preduzeća Srbijagas. Sa trenutnom cenom grejanja nije moguće pokriti troškove nabavke gasa za toplane. Ukupna dugovanja potrošača u Srbiji za isporučeni gas na kraju ove grejne sezone 15. aprila iznosila su 21 milijardu dinara, odnosno oko 220 miliona evra. Toplanama je u novembru 2009. godine smanjenja cena gasa za oko sedam dinara po kubnom metru, na 24,4 dinara, pošto su dobile status kvalifikovanih kupaca. Deo duga toplana trebalo bi da se zbog naplate grejanja tokom letnjih meseci, bez troškova za gas, svede na oko 35 milijardi dinara do početka nove grejne sezone, tako da likvidnost Srbijagasa neće biti ugrožena u velikoj meri.

Toplane duguju deset milijardi dinara SrbijagasuToplane u Srbiji duguju deset milijardi dinara Srbijagasu za isporučeni gas, a najveći deo čini dug Beogradskih elektrana od 5,5 milijardi dinara, kazao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

- Rešenje za taj problem mora da se pronađe dogovorom Vlade Srbije, lokalnih samouprava, daljinskih sistema grejanja i Javnog preduzeća Srbijagas - kazao je on i ocenio da sa trenutnom cenom grejanja nije moguće pokriti troškove nabavke gasa za toplane.

- Ukupna dugovanja potrošača u Srbiji za isporučeni gas na kraju ove grejne sezone 15. aprila iznosila su 21 milijardu dinara, odnosno oko 220 miliona evra - istakao je Bajatović.

Kako je istakao, toplanama je u novembru 2009. godine smanjenja cena gasa za oko sedam dinara po kubnom metru, na 24,4 dinara, pošto su dobile status kvalifikovanih kupaca.

- Deo duga toplana trebalo bi da se zbog naplate grejanja tokom letnjih meseci, bez troškova za gas, svede na oko 35 milijardi dinara do početka nove grejne sezone, tako da likvidnost Srbijagasa neće biti ugrožena u velikoj meri - kazao je on i naglasio da će se, ukoliko to bude potrebno, Srbijagas ponovo zadužiti da bi obezbedio stabilno snabdevanje tržišta gasom.

- Ne može se ostaviti stanovništvo i industrija bez gasa - naglasio je Bajatović i naveo da je Srbijagas zaključno sa 28. aprilom, isplatio sve dugove za povučene količine gasa i dodao da Srbija u prošloj godini uvezla gas u vrednosti od 660 miliona dolara.

Bajatović je kazao i da će prva faza izgradnje skladišta gasa "Banatski dvor" zvanično biti završena u avgustu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik