Trend rasta instant plaćanja nastavljen i u drugom tromesečju

Bez autora
Sep 22 2024

U instant platnom sistemu Narodne banke Srbije tokom drugog tromesečja 2024. godine realizovan je 21,1 milion plaćanja, što predstavlja rast od 29,2% u odnosu na isti period prethodne godine.

Vrednost izvršenih plaćanja u pomenutom tromesečju je 248,3 milijarde dinara, tj. za 42,9% više nego u drugom tromesečju prethodne godine. S druge strane, u odnosu na prvo tromesečje 2024. godine broj i vrednost izvršenih plaćanja porasli su za 7,8% i 18%, respektivno, čime je nastavljen trend uzastopnog tromesečnog rasta, odnosno rasta na međugodišnjem nivou.

Tokom drugog tromesečja 2024. godine prosečna vrednost transakcije iznosila je oko 11.780 dinara, a prosečan dnevni broj izvršenih plaćanja bio je 231.649, što je preko 52 hiljade više nego u istom tromesečju 2023. godine. Zabeležen je novi rekord dnevnog broja realizovanih plaćanja 15. maja, kada je izvršeno 432.875 plaćanja, za 48.252 plaćanja više nego 15. aprila, kada je postavljen prethodni rekord.

Za uslugu jednostavnog i brzog slanja novca korišćenjem samo broja mobilnog telefona u okviru usluge „Prenesi” na kraju drugog tromesečja 2024. godine bilo je registrovano blizu 800 hiljada korisnika, a izvršeno dva puta više prenosa s računa na račun korisnika nego u drugom tromesečju 2023. godine. Registracija za uslugu je vrlo jednostavna i brzo se obavlja u okviru same aplikacije mobilnog bankarstva. Više informacija o načinu registracije i drugim prednostima dostupno je u rubrici Narodne banke Srbije Korisno je da znate – Usluga „Prenesi.

Pored toga, građanima je dostupna mogućnost instant plaćanja taksi i naknada za usluge koje pružaju MUP i Poreska uprava putem portala eUprave – ePlati, skeniranjem IPS QR kôda koji se prikazuje na jedinstvenoj uplatnici kreiranoj putem ovog portala (više informacija o ovoj vesti dostupno je na sledećem linku).

Usluge koje su omogućene u IPS NBS platnom sistemu, pored osnovne mogućnosti slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu s tekućim računom u banci, odnose se na plaćanja:

  • računa za mesečne obaveze prema pružaocima komunalnih i drugih usluga skeniranjem jedinstvenog IPS QR kôda odštampanog na računu/fakturi;
  • na fizičkim i internet prodajnim mestima putem metoda „IPS Skeniraj” i „IPS Pokaži”;
  • metodom plaćanja „IPS Skeniraj” na internet prodajnom mestu, kojim se putem tehnologije deep link plaćanje izvršava u nekoliko klikova;  
  • korišćenjem usluge „Prenesi” – određenom oznakom primaoca sredstava tj. brojem mobilnog telefona.
  • Na sajtu Narodne banke Srbije dostupni su i servisi Generator i Validator, kojima je omogućeno generisanje IPS QR kôda (tehnička priprema), kao i validacija već pripremljenog kôda (tehnička provera).

Podsećamo, o instant plaćanju i njegovim prednostima kao najsavremenijem i najbržem obliku plaćanja tačno i pravovremeno možete se informisati putem internet prezentacije – IPS (Instant plaćanja Srbije).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik