Tržište lekova u Srbiji vredno 70 milijardi dinara

Bez autora
May 31 2010

Vrednost tržišta lekova u Srbiji prošle godine iznosila je 70 milijardi dinara, što je 2,9 puta više nego 2004. godine, s tim što je učešće domaćih lekova smanjeno sa 66 na 43,54 odsto. Novim Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je stupio na snagu 5. maja, prvi put je uvedena obaveza snabdevanja tržišta, i veledrogerije su obavezne da Ministarstvo izveštavaju o trenutnom stanju na tržištu. U Srbiji je 500 veledrogerija dobilo dozvolu za rad, od kojih nešto više od 300 aktivno. To je mnogo veći broj nego u nekim bogatijim zemljama, gde se tim poslom bave dve do tri veledrogerije, ali zbog svoje brojnosti one ne mogu računati da će povećanjem cena lekova uspeti da povećavaju profit. Cene lekova koji su na režimu izdavanja na recept, određivaće i dalje Vlada Srbije, dok će cenu lekova koji se izdaju bez recepta, određivati nosilac dozvole za promet, što će biti uređeno novom Uredbom za fiormiranje cena lekova.

Tržište lekova u Srbiji vredno 70 milijardi dinaraVrednost tržišta lekova u Srbiji prošle godine iznosila je 70 milijardi dinara, što je 2,9 puta više nego 2004. godine, s tim što je učešće domaćih lekova smanjeno sa 66 na 43,54 odsto, kazala je pomoćnik ministra zdravlja Zorica Pavlović.

Kako je rekla u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanku Grupacije veledrogerija, novim Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je stupio na snagu 5. maja, prvi put je uvedena obaveza snabdevanja tržišta, kao i da su veledrogerije obavezne da Ministarstvo izveštavaju o trenutnom stanju na tržištu.

- U Srbiji je 500 veledrogerija dobilo dozvolu za rad, od kojih nešto više od 300 aktivno. To je mnogo veći broj nego u nekim bogatijim zemljama, gde se tim poslom bave dve do tri veledrogerije, ali zbog svoje brojnosti one ne mogu računati da će povećanjem cena lekova uspeti da povećavaju profit - kazala je ona.

Cene lekova koji su na režimu izdavanja na recept, određivaće i dalje Vlada Srbije, dok će cenu lekova koji se izdaju bez recepta, određivati nosilac dozvole za promet, što će biti uređeno novom Uredbom za fiormiranje cena lekova.

- Na tržištu se pojavilo sto novih lekova i za njih će cene biti određene kao do sada, a od oktobra će se primenjivati nova Uredba - objasnila je Pavlović i ukazala da se sada nedopustivo veliki broj lekova na režimu izdaje bez recepta, što se mora zaustaviti.

Zbog usklađivanja sa evropskim zakonima, predviđeno je da uvoznik lekova ne mora imati dozvolu za promet na tržištu, s tim što on lekove mora dostaviti ovlašćenom distributeru, gde će se obaviti carina i posle toga taj lek može da ide u promet.

Za razliku od dosadašnje prakse promet lekova na veliko moćiće da se obavlja isklučivo u originalnom pakovanju, a prepakivanje će moći da rade isklučivo proizvođači aktivnih supstanci.

To podrazumeva i uspostavljanje novog pakovanja u roku od 12 meseci, s tim što će kontrolna markica biti njegov sastavni deo.

Predstavnici Ministarstva ukazali su da će se sve dozvole izdavati ponovo po novom zakonu, s tim što će u prvo vreme važiti pet godina i ako ne bude štetnih dejstava, dozvola postaje neograničena.

Nosilac dozvole za promet dužan je da u roku od tri godine stavi lek u promet, a uvoznik je obavezan da pokaže i odgovarajući sertifikat.

Zakon je uveo mogućnost i davanja dozvole po ubrzanom postupku za lekove koji su od najvišeg interesa za zaštitu zdravlja, a registrovani su u Evropskoj Uniji po centralizovanoj proceduri.

Takođe, može da se izda dozvola za lek pod posebnim okolnostima, ili privremena dozvola u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda i slično.

Predsednik Grupacije veledrogerija Miomir Nikolić ukazao je da je učešće trgovine u ceni leka 16,5 odsto, što je najniže u Evropi i istakao da je to neodrživo, zahtevajući usklađivanje sa kursom evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik