Ukrupnjavanje među bankama

Bez autora
Apr 21 2010

U narednoj deceniji može očekivati da u Srbiji posluje između 20 i 30 banaka od čega će biti pet velikih igrača. U narednim godinama u Srbiji može se očekivati ukrupnjavanje bankarskog sistema pošto će neke male banke koje imaju malo tržišno učešće izaći iz Srbije. Glavni problemi srpskog bankarskog sektora su neadekvatan odnos domaćih depozita i plasmana zbog čega Srbija uvozi kapital i zavisna je od depozita građana iz drugih delova Evrope. Jedan od problema je i neadekvatna ročna struktura depozita pošto kratkoročni depoziti nisu "zdrav" osnov za plasiranje investicionih i stambenih kredita. Srpski bankarski sektor odlikuje i visoka eurizacija plasmana i depozita, pošto je 75 do 80 odsto svih plasmana u evrima, kao i 98 odsto depozita stanovništva.

Ukrupnjavanje među bankamaU narednoj deceniji može očekivati da u Srbiji posluje između 20 i 30 banaka od čega će biti pet velikih igrača, kaže predsednik IO Erste banke Slavko Carić.

Carić je rekao da se u narednim godinama u Srbiji može očekivati ukrupnjavanje bankarskog sistema pošto će neke male banke koje imaju malo tržišno učešće izaći iz Srbije.

Prema njegovim rečima, glavni problemi srpskog bankarskog sektora su neadekvatan odnos domaćih depozita i plasmana zbog čega Srbija uvozi kapital i zavisna je od depozita građana iz drugih delova Evrope.

Jedan od problema je i neadekvatna ročna struktura depozita pošto kratkoročni depoziti nisu "zdrav" osnov za plasiranje investicionih i stambenih kredita, napomenuo je Carić.

Srpski bankarski sektor odlikuje i visoka eurizacija plasmana i depozita, pošto je 75 do 80 odsto svih plasmana u evrima, kao i 98 odsto depozita stanovništva, rekao je on.

Carić je kazao da problem za bankarski sektor predstavlja i krhko makroekonomsko okruženje, odnosno loše stanje privrede koja je i dalje u procesu tranzicije, kurs, trgovinski i deficit platnog bilansa, budžetski deficit i inflacija.

On je naveo i da je posle nekoliko godina visokog rasta Erste banka u prošloj godini ostvarila rast od 10 odsto, a i u ovoj godini očekuje se slična stopa rasta pošto je privreda i dalje u dosta lošoj situaciji, a građani nemaju mnogo prostora za zaduživanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik