Veliko interesovanje za lizing u dinarima

Bez autora
Jun 14 2010

Interesovanje građana za lizing u dinarima, koje je početkom godine na tržište uvela Intesa Leasing, izuzetno je veliko, o čemu svedoči i podatak da je za prvih pet meseci 2010. godine na ovaj način plasirano više od 173 miliona dinara. U želji da zaštiti klijente od rizika promene kursa "Intesa lizing" se odlučila na uvođenje lizinga u dinarima i na taj način omogućila svojim klijentima da izbegnu rizike vezane za promenu kursa dinara. Klijenti koji su uzeli dinarski lizing na početku godine plaćaju danas nižu osnovicu u dinarima za više od sedam odsto u odnosu na klijente koji su uzeli lizing u evrima. U isto vreme smanjila se i kamatna stopa u dinarima, jer je referentna kamatna stopa za dinare smanjena sa 9,5 odsto na osam procenata. Ovaj trend po svemu sudeći će se nastaviti do kraja ove godine. Činjenica je da je domaća valuta od 2008. godine oslabila više od 24 odsto u odnosu na evro, dok je u samo prvih pet meseci 2010. godine dinar oslabio za sedam odsto u odnosu na evro. Statistički podaci po kojima je prosečna plata u Srbiji u decembru 2008. godine iznosila po srednjem kursu NBS 436 evra, a godinu dana kasnije 384 evra, jasno ukazuju na činjenicu da je kupovna moć građana oslabila i da je zaduživanje u valuti u kojoj se prima plata i ostvaruju prihodi poslovanja dobar način da se preduprede poteškoće u otplati koje može da izazove pad vrednosti dinara.

Veliko interesovanje za lizing u dinarimaInteresovanje građana za lizing u dinarima, koje je početkom godine na tržište uvela Intesa Leasing, izuzetno je veliko, o čemu svedoči i podatak da je za prvih pet meseci 2010. godine na ovaj način plasirano više od 173 miliona dinara, saopštila je ta lizing kompanija.

U želji da zaštiti klijente od rizika promene kursa "Intesa lizing" se odlučila na uvođenje lizinga u dinarima i na taj način omogućila svojim klijentima da izbegnu rizike vezane za promenu kursa dinara.

- Klijenti koji su uzeli dinarski lizing na početku godine plaćaju danas nižu osnovicu u dinarima za više od sedam odsto u odnosu na klijente koji su uzeli lizing u evrima. U isto vreme smanjila se i kamatna stopa u dinarima, jer je referentna kamatna stopa za dinare smanjena sa 9,5 odsto na osam procenata. Ovaj trend po svemu sudeći će se nastaviti do kraja ove godine - kazao je direktor Intesa Leasinga Vlastimir Vuković.

Kako je navedeno u saopštenju, činjenica je da je domaća valuta od 2008. godine oslabila više od 24 odsto u odnosu na evro, dok je u samo prvih pet meseci 2010. godine dinar oslabio za sedam odsto u odnosu na evro.

- Statistički podaci po kojima je prosečna plata u Srbiji u decembru 2008. godine iznosila po srednjem kursu NBS 436 evra, a godinu dana kasnije 384 evra, jasno ukazuju na činjenicu da je kupovna moć građana oslabila i da je zaduživanje u valuti u kojoj se prima plata i ostvaruju prihodi poslovanja dobar način da se preduprede poteškoće u otplati koje može da izazove pad vrednosti dinara - navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik