XO-3 tablet PC od 75 dolara stiže krajem godine

Bez autora
Jun 07 2010

Rad na tabličnom računaru XO-3 je ubrzan i očekuje se da će prvi prototip ovog uređaja svetlost dana ugledati u decembru 2010. godine, dve godine pre planiranog roka. Računar je plod rada organizacije „Jedan računar po detetu” (One Laptop Per Child), a osnivač organizacije Nikolas Negroponti ističe da će cena ovog uređaja iznositi svega 75 dolara. XO-3 će zvanično biti predstavljen na CES sajmu 2011. godine, a radi se o tabli koju mogu i moći će da koriste deca verovatno u zemljama u razvoju. Ovaj tablet PC će pokretati Arm procesor, a displej će najverovatnije biti devetoinčni (23 centimetra) ili veći. Uređaj će verovatno imati heptičku povratnu spregu i ekran koji radi u dva režima, tako da će moći da se koristi i u zatvorenom prostoru i napolju, na dnevnoj svetlosti. To zapravo znači da će u jednom režimu koristiti pozadinsko osvetljenje i prikazivati informacije kao i svaki tradicionalni prenosivi računar, a u drugom će raditi kao Kindle, Amazonov čitač e-knjiga.

XO-3 tablet PC od 75 dolara stiže krajem godineRad na tabličnom računaru XO-3 je ubrzan i očekuje se da će prvi prototip ovog uređaja svetlost dana ugledati u decembru 2010. godine, dve godine pre planiranog roka.

Računar je plod rada organizacije „Jedan računar po detetu” (One Laptop Per Child), a osnivač organizacije Nikolas Negroponti ističe da će cena ovog uređaja iznositi svega 75 dolara.

On je izjavio da će XO-3 zvanično biti predstavljen na CES sajmu 2011. godine, da se radi o tabli koju mogu i moći će da koriste deca verovatno u zemljama u razvoju.

Ovaj tablet PC će pokretati Arm procesor, a displej će najverovatnije biti devetoinčni (23 centimetra) ili veći.

„Uređaj će verovatno imati heptičku povratnu spregu i ekran koji radi u dva režima, tako da će moći da se koristi i u zatvorenom prostoru i napolju, na dnevnoj svetlosti. To zapravo znači da će u jednom režimu koristiti pozadinsko osvetljenje i prikazivati informacije kao i svaki tradicionalni prenosivi računar, a u drugom će raditi kao Kindle, Amazonov čitač e-knjiga”, kaže Negroponti.

Prototip ovog tabličnog računara će imati stakleni ekran, a cilj projekta je da se ceo uređaj napravi od plastike, da bude nesalomiv.

XO-3 će za razliku od iPada kompanije Apple imati otvoren kod. Trenutno radi pod Linux operativnim sistemom, ali bi prvi primerci trebalo da koriste Google Android.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik